Utvalgsleder Oddvar Flæte har jobbet med forslag til ny kommunelov i over to år. I dag overrekker han NOU 2016:4 til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto

NTB Scanpix

Vil ha sterkere selvstyre i kommunene

Publisert: 10. mars 2016 kl 10.30
Oppdatert: 10. mars 2016 kl 10.30

Kommunenes evne til å ta opp kampen med staten i konflikter om lokale forhold er i ferd med å styrkes.

Utvalgsleder for utvalget som har vurdert kommuneloven, Oddvar Flæte, peker på maktutredningen og er klar i sin konklusjon: Det lokale selvstyret er under press.

Årsaken er mer detaljert lovgivning og sterkere statlig styring, ifølge Fæte, som har snakket med Kommunal Rapport før han legger frem utredningen for Sanner. 

Utvalget foreslår at begrensninger i det kommunale og fylkeskommunale selvstyre må ha hjemmel i lov. Kommuner og fylkeskommuner skal ikke kunne pålegges noe i veiledere, rundskriv og retningslinjer.

– Prinsippene vi foreslår er "bør"-bestemmelser, men de er rettet mot staten. De vil innebære at nasjonale hensyn må veies opp mot viktige lokale hensyn når lovverket praktiseres og nye lover vedtas, sier Flæte til Kommunal Rapport.

Kommunelovutvalget ble nedsatt av den rødgrønne regjeringen og har jobbet med utredningen i over to år. 

Dersom utvalgets forslag blir vedtatt i Stortinget føyer det seg inn i rekken av tiltak som er ment å styrke kommunenes makt til å stå opp mot staten. For en drøy uke siden ble Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité enige om å grunnlovsfeste lokalt selvstyre.

Saken fortsetter under annonsen

Tidligere i år har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner opprettet en tvistemekanisme mellom kommuner og staten som har bidrat til at flere konflikter om lokale forhold løses gjennom kompromisser. Tidligere ville staten i form av fylkesmennene eller andre statlige etater nesten alltid løfte saken inn på statsrådens kontor og vinne (DP+). Nå er det oftere kommuene som sender saken til statsråden fordi de tror på medhold.