Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Nordisk ministerråd vil ha mer felles nordisk stasing på arbeidslivsområdet. 

Foto

Nordisk ministerråd. 

Vil ha felles nordisk arbeidslivs-politikk

Publisert: 15. juni 2016 kl 10.40
Oppdatert: 15. juni 2016 kl 10.40

For å sikre nordisk konkurransekraft bør de nordiske regjeringene gå inn for obligatorisk voksen- og etterutdanning for alle lønnsmottakere i Norden og sette utdanningene i system med hjelp fra partene i arbeidslivet, foreslår Danmarks tidligere minister og EU-kommisjonær Poul Nielson i en analyse av arbeidslivsområdet i Norden.

Det skriver Nordisk ministerråd i sitt nyhetsbrev.

Poul Nielson har på oppdrag fra Nordisk ministerråd utført en strategisk analyse som inneholder 14 forslag til hvordan arbeidslivet kan utvikles gjennom nordisk samarbeid.

Nielson poengterer at det i dag gjøres mye for å styrke voksnes kompetanse, men at «mer av det samme» ikke holder for å takle utfordringene som globaliseringen, digitaliseringen og teknologiutviklingen fører med seg. Kombinasjonen av en rask teknologisk utvikling og en gradvis høyere pensjonsalder øker behovet for nye utdanningsformer ytterligere.

– For å sikre Nordens konkurransekraft i framtiden, trengs det nytenkning i utdanningen. Derfor ville det være en visjonær beslutning å utvikle en felles modell for obligatorisk voksenutdanning, sier Poul Nielson i nyhetsbrevet.

Må holde liv i den nordiske modellen

Utfordringer i det nordiske arbeidslivet er foruten arbeidstakernes utdanning og kompetanse også arbeidsmiljøet, migrasjonen og likestillingen. De nordiske landene bør ifølge rapporten i høyere grad gå inn for felles løsninger på disse områdene og dra nytte av Nordisk ministerråds samarbeid med internasjonale aktører og de nordiske arbeidslivsorganisasjonene, heter det i analysen.

Saken fortsetter under annonsen

Det psykiske arbeidsmiljøet trenger ifølge Nielson både et statusløft og et forskningsmessig og juridisk løft. Konkret bør de nordiske landene undersøke muligheten for å harmonisere lovgivningen på området slik at det psykiske arbeidsmiljøet likestilles juridisk med det fysiske.

Rapporten fastslår at Norden i en tid med sterkt økt migrasjonstrykk bør holde liv i den nordiske arbeidsmarkedsmodellens grunnverdier. Det er viktig ut fra et likestillingsperspektiv, og spesielt med tanke på innvandrerkvinnene. En rask introduksjon til arbeidslivet er en viktig nøkkel, ettersom det gjelder å integrere innvandrere og gjøre migrasjonen til en positiv ressurs. 

Likestillingen bør ifølge rapporten i det hele tatt framheves tydeligere innenfor det nordiske arbeidslivssamarbeidets ulike delområder, heter det.

– Vi håper at forslagene i rapporten vil gi det nordiske arbeidslivssamarbeidet en vitamininnsprøyting. Disse spørsmålene står høyt på regjeringenes agenda, sier Nordisk ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten. 

Rapporten Arbeidsliv i Norden baserer seg på over hundre diskusjoner Poul Nielson har ført med bl.a. ministre, parlamentsmedlemmer, tjenestemenn, forskere samt arbeidslivsorganisasjoner i hele Norden samt med EU, ILO og OECD. Det dreier seg om den tredje store strategiske analysen på nordisk plan.