– Vi skal løfte fagskolestudentene opp der de hører hjemme
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la i dag frem stortingsmeldingen «Fagfolk for fremtiden» med 50 tiltak som skal styrke fremtidens fagskoler.
– Vi ønsker å gjøre fagskolene mer attraktive for studenter. Målet med denne disse 50 tiltakene er å løfte fagskolestudentene opp der de hører hjemme, sa kunnskapsministeren under en pressekonferanse fredag.
I dag fins det fins 15.000 studenter som studerer ved 94 av landets fagskoler.
– Av en eller merkelig grunn har de færre goder og rettigheter enn andre studenter, sier Isaksen.
Flere reaksjoner på stortingsmeldingen:
- Les også: Næringslivet– Godt grunnlag for fagskolereform
- Les også: Studentene– Mye positivt – nå forventer vi at Stortinget innfrir
Fagskolestudentene møter ofte flere hindre når de skal videre til høyere utdanning og blir ofte utkonkurrert av andre studenter.
Fagskoleutdanning gir i dag ikke tilleggspoeng. Du får tilleggspoeng for folkehøyskole, førstegangstjeneste og hjemmevernstjeneste, men ikke for fagutdanning.
– Det gir ingen mening. Vi vil innføre tilleggspoeng for fagskolene og gi like mange poeng som det gis ved høyskoler og universiteter, sier Isaksen.
Nytt opptakssystem
Regjeringen ønsker å bygge opp en enklere overgangsrutine for studenter med fagskolekompetanse slik at det skal bli lettere å søke seg til fagskoleutdanning.
– Vi skal innføre et nytt opptakssystem der utdanningsretninger som praktisk fagskole skal bli mer synlig på Samordna opptak. I dag er dette tilbudet nesten usynlig, sier kunnskapsministeren.
Tilskuddsordningen skal endres slik at fagskoler, på lik linke med høyskoler og universiteter, får grunntilskudd og et resultatsbasert tilskutt.
– Dette tilskuddet skal ha åpen ramme og en får mer dersom flere fullfører utdanningen. Alle får mer, sier Isaksen.
Treårig fagskole
Kunnskapsministeren sier at fagskolen i dag er altfor lite kjent og har blitt nedprioritert.
– Vi skal endre fagskolepoeng til studiepoeng, noe som mange i sektoren har vært opptatte av. Studiepoeng er et mer kjent begrep og lettere å gå ut i arbeidslivet med, forklarer han.
Regjeringen åpner også for at fagskoleutdanning kan være treårig. I dag er regelen at den går over to år. Nå er regjeringen åpne for å utvide perioden i enkelte utdanninger.
– I de utdanningene med sertifiseringskrav er det nødvendig med tre år for å få den kompetansen som næringslivet trenger, sier Isaksen.
Mangle 100.000 faglærte
Norge vil mangle 100.000 faglærte innen 2035. Noen av grunnene er at altfor få søker seg til fagutdanning og mange ser ikke på det som et attraktivt nok tilbud.
– Fagskolen har i altfor mange år fått for liten oppmerksomhet og blitt satset for lite på. Vi har blitt altfor opptatt av høyere utdanning, sier Isaksen.
Fire av ti bedrifter sier at de mangler at de mangler faglærte og at de taper anbud som følge av dette, ifølge NHO.
– Elever ser på fagskoleutdanning som et hinder for å studere videre etter fagbrev. Fagskoleutdanning er et fullverdig alternativ til høyre utdanning, sier Isaksen.
Viktig rolle i omstillingsperioden
Fagskolene skal fortsatt være yrkesrettete, praktiske nettopp fordi styrken i en slik utdanning er at den er arbeidslivsrettet, kortere og mer praktisk.
– Den kan også endres med skiftende behov i arbeidslivet. I en omstillingsperiode som vi nå er inne i, må fagskolene spille en enda større rolle.
Selv om det i disse dager forhandles om budsjett, så tror Isaksen ikke at et stortingsflertall vil satse mindre på fagskolene.
Regjeringen oppretter også en ekstra kvalitetspris i fagskolen. De varsler også at det vil komme en kartlegging av fagskolelærernes kompetanse og hvor den kan bedres.
– I arbeidet med å kvalitetssikre utdanningene, er det viktig at fagskolene holder seg oppdatert på næringslivet og arbeidslivets behov.
58 ekstra millioner
I forslaget til statsbudsjett for 2017 har vi lagt inn en stor satsning på fagskolene, noe som bare er starten, ikke avslutningen, ifølge Isaksen.
Her ønsker regjeringen å gi 58 millioner kroner mer til fagskolene.
– Disse ekstra millionene vil være med på å finansiere en del av dem og stryke kvaliteten på fagskoleutdanningen, sier han.
Det skal opprettes en utviklingspott på 35 millioner kroner som fagskoler kan søke om for å utvikle kvaliteten på utdanningen.