Verdien på Statens pensjonsfond Norge økte med 12,8 milliarder kroner
Årsresultatet for forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge i 2015 viser en avkastning på 7,0 prosent, melder Folketrygdfondet. Det er 0,5 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen, men under gjennomsnittet de siste ti årene.
Markedsverdien på fondet økte med 12,8 milliarder kroner, og utgjorde ved årsskiftet 2015/2016 198,4 milliarder kroner.
– Vi registrerer gode resultater i en turbulent periode både for finansmarkedene og norske bedrifter, sier Olaug Svarva, administrerende direktør i Folketrygdfondet i en pressemelding.
Fondet fikk en verdiøkning i aksjer på 9,9 prosent og i obligasjoner med 2,9 prosent i fjor. Det ga en samlet avkastningen på sju prosent, noe som er litt lavere enn snittet siste 10 årene. Snittet ligger på 7,6 prosent.
– Usikre inntjeningsutsikter og et lavt rentenivå bidrar til avdempede forventninger til avkastningen den nærmeste tiden, sier Svarva.
Fall i priser på energi og råvarer det siste drøye året har bidratt til en bråbrems i norsk økonomi, og en svakere kronekurs.
– Det er svært krevende tider for selskapene eksponert overfor oljesektoren, mens andre selskaper får vekstmuligheter av lave renter og en svak valutakurs. Vi legger vekt på vår eierrolle og å ha en god dialog med selskapene i disse krevende tidene, sier Svarva.
0,5 prosentpoeng
Forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge blir målt mot en referanseindeks fastsatt av Finansdepartementet. I fjor var avkastningen 0,5 prosentpoeng bedre enn referanseindeksens avkastning. Meravkastningen for renteporteføljen var på 0,2 prosentpoeng, og meravkastningen for aksjeporteføljen var på 0,7 prosentpoeng, opplyser Folketrygden.
– Vi fortsetter å få god uttelling for vår satsing på en aktiv og ansvarlig forvaltning. Vi har et langsiktig fokus som bidrar både til god finansiell avkastning og verdiskaping i selskapene, sier Svarva.
Storinvesteringer
Ved inngangen til 2016 bestod aksjeporteføljen i Statens pensjonsfond utland av 137 selskaper, som til sammen utgjorde 118 milliarder kroner.
De største aksjeinvesteringene er Statoil (13,9 mrd.), Telenor (11,2 mrd.) og DNB Bank (10,9 mrd.).
Av obligasjonsporteføljen på 80 milliarder kroner, var de største investeringene i norsk stat (15,4 mrd.), DNB Boligkreditt (3,6 mrd.) og Statoil (2,7 mrd.).