– Våre forslag er helt i tråd med anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte utvalget som fredag leverte sin rapport om grønn konkurransekraft, mener Venstre-nestleder og finanspolitisk talsperson Terje Breivik.

Foto

NTB-scanpix.

Venstre krever mer til grønne fond

Publisert: 31. oktober 2016 kl 08.37
Oppdatert: 31. oktober 2016 kl 08.41

– Våre forslag er helt i tråd med anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte utvalget som fredag leverte sin rapport om grønn konkurransekraft, mener Venstre-nestleder og finanspolitisk talsperson Terje Breivik.

– Næringslivet er for lengst i gang med det grønne skiftet. Grønne verdier er tunge drivere på markeder rundt om i verden. Samtidig har leverandørindustrien akutt behov for risikokapital. Her må staten på banen, sier Breivik.

Flere krav

Venstre øker tilskuddet til såkalte presåkornfond med 50 millioner kroner til 100 millioner kroner i sitt alternative budsjett. I tillegg kommer 100 millioner i såkalte «under streken-penger» slik at totalsummen blir 200 millioner kroner.

Venstre mener de 100 millionene kan holdes utenfor statsbudsjettet fordi de forventes å gi avkastning, og at det sånn sett er snakk om omplassering av formue.

– Presåkornfondet skal stimulere til bruk av privat kapital, som gjør at summen på 200 millioner kroner i praksis blir doblet til minst 400 millioner, sier Breivik.

Partiet setter også av 90 millioner kroner i 2017 til to nye såkornfond innen bioøkonomi og fornybar samt 50 millioner kroner til et såkornfond innen IKT. Også her følges overføringene av under streken-penger. Totalt vil fondene være på 450 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Ledighet

Venstre setter også av 50 millioner kroner ekstra til Nav i utvalgte kommuner på Sør- og Vestlandet, der langtidsledigheten har bitt seg fast. Pengene skal øremerkes til stillinger som spesielt skal følge opp de som har vært uten jobb i mer enn to år.

Breivik viser også til investeringsfondet Fornybar AS, som skal stimulere til fornybarprosjekter. Fondet er i ferd med å bli opprettet og rår over en kapital på 20 milliarder kroner.

– Hovedkontoret bør legges til Bergen eller Stavanger for å være tett på leverandørindustrien og annet næringsliv som for lengst er i gang med grønne prosjekter, sier Breivik.

Tøffe tak

Venstre legger fram sitt alternative budsjett på tirsdag. Dagen etter innledes budsjettforhandlingene på borgerlig side. De forventes å bli de tøffeste til nå i regjeringsperioden.

– Det gjenstår å se. Utgangspunktet er på den ene siden svært krevende, på den andre siden enkelt. Med unntak av klima og grønne avgifter er det veldig mye bra i budsjettet, sier Breivik.

Saken fortsetter under annonsen

De største slagene ventes å stå om det grønne skatteskiftet. Venstre kutter nemlig 2 milliarder av regjeringens satsing på vei og lavere bomsatser og bruker i stedet pengene på kollektivtrafikk, jernbane, gang- og sykkelveier.

At forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret ennå ikke er avklart, bidrar dessuten til komplisere budsjettforhandlingene. Forsvarsforhandlingene ventes nemlig å få følger for statsbudsjettet for neste år.