Vanskeligere for mindre bedrifter å levere til offentlig sektor
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at LO frykter nye regler kan føre til mer sosial dumping.
Forrige uke kom regjeringen med nye og endrede regler til offentlige anskaffelser. Både NHO og LO er bekymret over regjeringens nye regler ved offentlige anskaffelser der terskelverdien heves 500.000 til 1,1 millioner kroner.
Det vil si at kunngjøringer i Doffin forsvinner for kontrakter som er på under 1,1 millioner kroner for kjøp av varer, tjenester og bygg- og anleggskontrakter og til 6,3 millioner for helse og omsorgstjenester.
Terskelverdier er beløpsgrenser som angir når viktige deler av regelverket for offentlige anskaffelser kommer til anvendelse.
Katastrofe for småbedrifter
– Nå må småbedriftene selv oppsøke offentlige myndigheter og fortelle hvor fortreffelige de er - i stedet for at planlagte innkjøp kunngjøres. Det er ikke forenkling, men en forverring, sier NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, Arnhild D. Gjønnes, ifølge NHO.
Hun sier videre at kunngjøringer av kontrakter i Doffin fra 500.000 kroner har vært bautasteinen i norsk anskaffelsesrett.
– Den har vært pillaren for åpenhet og forutsigbarhet for norske småbedrifter. Igjen står vi med et krav til grunnleggende konkurranse og likebehandling, og at det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført. Det vil kunne bli en tilfeldighet hvem som får delta i disse konkurransene, sier Gjønnes.
Den største endringen ved det nye regelverket er at leverandørene selv må kontakte innkjøpere som stat, kommune, fylkeskommune, direktorater, sykehus og andre offentlige etater for å markedsføre sine tjenester og varer.
Samtidig må leverandørene gjøre de offentlige etatene oppmerksom på at man ønsker å være med i en i en fremtidig konkurranse. Den offentlige innkjøperen har ikke noe krav på seg om å følge opp en slik henvendelse.
– Kontroversiell endring
Det følger av regelverket at oppdragsgiver i anskaffelsesdokumentene skal opplyse om det planlegges å gjennomføre denne type forhandlinger med leverandørene. Oppdragsgiver skal likevel først etter tilbudsfristens utløp beslutte om det skal føres forhandlinger med leverandøren.
Det at regjerningen nå har besluttet å fjerne forhandlingsforbundet er, ifølge NHO, en av de mest kontroversielle endringene for nasjonale anskaffelser.
– NHO har vært imot denne prosedyren, da vi mener at forutsigbarheten i konkurransen forsvinner og tilfeldighetene blir rådende. Det kan skje at det bare blir én som får anledning til å forhandle med oppdragsgiver. Hvordan skal da de øvrige leverandører kunne være sikre på at likebehandlingsprinsippet blir fulgt? spør Gjønnes.