Hjelpeorganisasjoner hjelper mennesker på flukt over Middelhavet. 

Foto

NTB-scanpix.

– Utviklingspolitikk er mer enn bistand

Publisert: 21. oktober 2016 kl 15.38
Oppdatert: 25. oktober 2016 kl 08.46

Utenriksminister Børge Brende har varslet stortingsmelding om utviklingspolitikken til Norge.

Flere av de største frivillige organisasjonene i Norge har klare forventinger til hva de mener bør være med i meldingen.

Les hva Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp mener: – Må lære av erfaringer i Afghanistan

Da budsjettet for 2017 ble lagt frem tidligere i høst var det klart at en prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI) skulle gå til bistand.

Les også: «Bistandspolitikken innrettes etter Norges egne interesser»

– For Norsk Folkehjelp er det viktig at man anerkjenner at utvikling handler om mulighet til positiv endring i et land. Det er derfor vi er så opptatt av fordeling, demokrati og sivilt samfunn. Dette er områder hvor vi mener at den sittende regjeringen ikke har levert sterkt nok, sier Kathrine Raadim, leder av utlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp.

Maktforhold og fordeling

Saken fortsetter under annonsen

Norsk Folkehjelp mener det er nødvendig med en slik melding. Samtidig syns de det er dumt at tidligere meldinger har blitt glemt i skuffen.

Les også: – Bistand virker mest når den trengs minst

– I den forrige utviklingsmeldingen, «Dele for å skape», var det mye viktig politikk som nå er forsvunnet, sier Raadim.

Hun mener det er viktig at denne meldingen tar hensyn til at utviklingspolitikken er mer enn bistand. At den må se på helhet av norsk politikk inkludert handelsavtalen og FNs bærekraftmål.

Les også: Magne Lerøs leder om VGs avsløringer: Bistandsprofitørene

– Utvikling handler om mulighet for endring, maktforhold og fordeling. Vi ser en tendens til støtte til tjenestelevering framfor demokrati og fordeling. Men vi må jobbe for endring og se bistand som en helhet. Gjøre land i bedre stand til å fordele resurser, hente inn skatt og fremme utvikling, sier Raadim.

Blinde på vekst

Saken fortsetter under annonsen

Norge burde støtte demokratiforkjempere, menneskerettsforsvarere og reformer som gjør land bedre i stand til å hjelpe egne innbyggere, mener Norsk Folkehjelp.

Les også: – Mottakerlandene må føle at de bidrar

– Det er fint med støtte til utdanning, men støtte til gode skattesystemer og håndtering av naturressurser gjør land i stand til selv sette av mer ressurser til dette, forklarer Raadim.

Flere synspunkt om meldingen: KrF frykter forrang for «norske interesser» i bistandspolitikken

– I verden i dag lever et flertall av de fattige ikke i fattige land, men i mellominntektsland. Det viser hvor viktig fordeling er. Vi kan ikke bare se oss blinde på vekst. Veksten må fordeles, avslutter Raadim.