Vil gjøre det vanskeligere for barnevernet å henlegge saker
I dag overleverte de sin rapport til Barne- og likestillingsminister Solveig Horne.
Utvalget, som blesatt ned i november 2014, og har blant annet vurdert barnevernets ansvarsområde, forebyggende arbeid, prinsippene i barnevernet, tidsriktig barnevernslov samt partsrettigheter og samvær.
– For å sikre barnets beste må vi ha et mer oversiktlig og tilgjengelig lovverk. Jeg har spesielt merket meg at barns rettigheter er styrket i forslaget, og at utvalget tydeliggjør kommunenes ansvar for å legge til rette for et trygt oppvekstmiljø for barn, sier barneministeren.
Utredningen skal nå sendes på høring.
Blant elementene utvalget har tatt fatt i er bekymringsmeldinger som blir liggende ubehandlet, eller henlagt på uriktig grunnlag - «med de alvorlige følger dette kan ha for de barna det gjelder».
De vil derfor presiserere i loven hva en melding til barneverntjenesten er, og sette en tydelig behandlings- og svarfrist for disse.
«For å forhindre at meldinger feilaktig henlegges, foreslår utvalget at det innføres krav om begrunnelse hvis en inkommende melding henlegges uten videre undersøkelse etter loven.»
Utvalget foreslår også å lovfeste at en sakshenleggelse er et enkeltvedtak som skal begrunnes.
Rapporten har umiddelbart høstet ros flere hold:
Dette var langt over forventet, utrolig stort. #barnevernslovutvalget tar sjumilssteg. Nå må regjeringen og @SolveigHorne kaste seg over.
— Inga Marte (@IngaMarte) September 29, 2016
FO er glad for at #barnevernslovutvalget har lyttet. Foreslår lovfestet kommunal plan for å styrke arbeidet med barn & unge. @solveighorne
— Fellesorganisasjonen (@Fellesorg) September 29, 2016
Forslag til ny barnevernslov som tar utgangspunkt i barnet som et individ med selvstendige rettigheter lover bra #barnevernslovutvalget
— Redd Barna (@ReddBarna) September 29, 2016
Øvrige forslag fra utvalget innebærer blant annet:
-
at ny barnevernslov tar utgangspunkt i barnet som et individ med selvstendige rettigheter. Barnets rettigheter styrkes, blant annet gjennom utvidet rett til medvirkning.
-
en ny overordnet bestemmelse som slår fast at barn har rett til omsorg og beskyttelse til enhver tid. Barnet bør vokse opp i trygghet, kjærlighet og forståelse, og helst i egen familie.
-
en ny struktur i loven. Rettigheter for barn skal komme først.
-
at prinsippet om barnets beste utvides i forhold til gjeldende lov. Barnets beste skal være det avgjørende hensyn ved alle handlinger og avgjørelser etter loven som berører barn.
-
at barnevernstjenestens krav om å følge opp barn og foreldre styrkes.
-
å tydeliggjøre ansvar og samarbeid mellom barnevern og psykisk helse.
-
en egen bestemmelse i barnevernsloven hvor det fremgår at det er adgang til å nekte partene innsyn i dokumenter dersom dette kan medføre skade eller fare for barnet eller andre.
-
å lovfeste at barn har rett til nødvendige barnevernstjenester når lovens vilkår er oppfylt.
-
at kommunen får plikt til å samordne det kommunale tjenestetilbudet rettet mot alle barn.
(Kilde: Barnevernlovutvalget, regjeringen.no)
Lovutvalget består av:
-
Christian Børge Sørensen, fylkesnemndsleder, Stavanger (på grunn av sykdom har Sørensen overtatt som leder av utvalget)
-
Frode Lauareid, KS-advokat, Kongsberg, medlem
-
Cecilia Dinardi, advokatfullmektig, Oslo, medlem
-
Wenche Dahl Elde, advokat/seniorrådgiver, Oslo, medlem
-
Arne Birger Krokeide, advokat, Gjøvik, medlem
-
Berit Roll Elgsaas, seniorrådgiver, Drammen, medlem