En amerikansk M1A1 Abrams i tjeneste i Irak. Nå kommer de til Europa.

Foto

USA sender flere våpen til Europa

Publisert: 9. mars 2016 kl 11.43
Oppdatert: 9. mars 2016 kl 11.43

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen er spådd å bli den store taperen på regjeringens budsjettkonfeanse. Mens forsvarsministeren og forsvaret har pekt på behovet for å styrke militæret, ser det nå ut til at vi nok en gang lar amerikanerne ta jobben med å holde aggressive naboer i sjakk. For etter flere år med snakk om å rette oppmerksomheten til Asia, lanserer nå USA planer om å øke tilstedeværelsen i Europa med utplassering av tunge stridsvogner og helikoptere. 

Det melder Bloomberg og viser president Obamas forslag til statsbudsjett i 2017 hvor potten til forsvar i Europa er foreslått firedobling fra dagens nivåer. 

Opprustningen er ment som våpen som kan tas i bruk av amerikanske soldater skulle de måtte komme sine NATO-partnere til hjelp i en skarp konflikt på kontinentet.

Bakgrunnen for den såkalte European Reassurance Initiative som Obama har søkt om 3,4 miliarder dollar til, er først og fremst Russlands annektering av Krim-halvøya og senere operasjoner i Ukraina.

Ifølge Bloomberg kan foreslaget innebære at amerikanske stridsvogner som M1A2 Abrams og Apache og Black Hawk-helikoptre igjen kan bli å se på europeisk jord.

Generalløytnant Ben Hodges som er kommandør for de amerikanske styrkene i Europa toner ned sannsynligheten for at våpnene vil bli brukt i kamphandlinger.

– En seriøs konflikt med russiske styrker er usannsynlig og det vil vi sørge for at det forblir, sier han til Bloomberg.

Saken fortsetter under annonsen

Hodges opplyser at den første amerikanske brigaden ankommer i 2017 og vil bestå av 87 store stridsvogner, 138 mindre stridsvogner og 18 howitzere. Planen er at det vil være en amerikansk brigade i Europa hver dag fra 2017 til 2019.