UKA SOM GIKK - en sammenfatning
Petroleumssektoren fikk mye oppmerksomhet i innledningen til uka, etter at oljeprisene falt med over 5 prosent på grunn av at medlemslandene i oljekartellet OPEC ikke klarte å bli enige om å bremse oljeproduksjonen.
Kort tid etter at børsene i Asia åpnet mandag var oljeprisen gått ned med over 5 prosent. Et fat nordsjøolje med levering i juni ble omsatt for 40,87 dollar fatet, en nedgang på 2,23 dollar eller 5,19 prosent.
På forhånd spådde analytikerne at oljeprisene kunne komme til å falle så mye som 10 prosent som følge av det mislykkede OPEC-møtet.
– At vi får et fall på 10 prosent i løpet av morgendagen og de neste dagene er innenfor rammen. Vi har hatt vekst på mellom 10 og 15 prosent de siste ukene, dette vil nå reverseres, sa sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til E24 søndag.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener nedturen blir kortvarig.
– Det er et negativt signal, men i løpet av et par måneder er oljeprisen tilbake på et høyere nivå enn før helgen, sier Kjus til NRK.
Sviktende petroleumsskatt
På litt lengre sikt setter svikten i oljesektoren tydelige spor i norsk økonomi. I følge SSBs beregninger er det så langt i år betalt inn 231 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 8 milliardar, eller 3,3 prosent, mindre enn i samme periode i fjor.
De svake tallene skyldes så godt som utelukkende nedgangen i petroleumsskattane. Petroleumsindustrien har alene bidratt med 11,8 milliarder færre skattekroner siden første kvartal 2015. I følge NTB har ordinær skatt på utvinning av petroleum falt 49 prosent, til 4,4 milliarder kroner, mens særskatt på utvinning av petroleum gikk ned 52 prosent, til 6,9 milliarder kroner.
Innbetalinger fra personlige skatteytere har økt med omtrent 3,4 milliarder kroner i samme periode, og bidrar dermed til å dempe den samla nedgangen.