Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen.

Foto

NTB Scanpix

Tyskland pusser opp forsvaret

Publisert: 26. januar 2016 kl 10.32
Oppdatert: 26. januar 2016 kl 10.32

Et av de store spørsmålene i europeisk forsvarspolitikk er: hva gjør Tyskland?

Landet har i årevis ligget langt under NATO-målet om å investere minst 2 prosent av BNP i forsvaret. I 2014 brukte Tyskland 1,2 prosent. Og med et stadig mer utagerende Russland og stadig mindre Europa-interessert USA, blir det stadig viktigere at Tyskland kan mønstre et moderne forsvar på egen hånd.

Og det er det lite som tyder på at Tyskland kan i dag. I 2014 ble det avdekket at tyskerne hadde så dårlig utstyr under en øvelse at de hadde malt sopelimer svarte og fremstilt dem som deler på et armert kjøretøy. Kun 42 av Bunderswehrs 109 Eurofightere var ifølge en inspeksjon i brukbar stand. 

Men i det siste er det tegn til at tyskerne har begynt å ta tak i problemene.

– Vi ser en markant endring. 2015 var første året siden slutten på den kalde krigen hvor kuttene i forsvarssektoren ble stoppet opp. 

Det sier Michael Essig, professor i militære anskaffelser ved Universitetet Bundeswehr i München til magasinet Foreign Affairs.

I 2015 økte tysk forbruk på forsvarsmateriell med 8,4 prosent til 9,5 milliarder euro, ifølge Stockholm International Peace Research Institute. Og SIPRI forventer vekst også i år. Forsvarsminister Ursula von der Leyen har uttalt at forsvarsbudsjettet skal øke med 4,2 prosent i 2016 til 34,3 milliarder euro.

Saken fortsetter under annonsen

von der Leyen har også innført mer institutsjonelle endringer siden hun ble forsvarsminister. Nå har Bundeswehr et større og mer slagkraft direktorat med ansvar for både innkjøp og vedlikehold. Landet er fortsatt langt unna å kunne forsvare seg selv uten NATOs assistanse, men det viser at tyskerne er i ferd med å ta NATO-medlemskapet litt mer på alvor.