Ifølge den seneste Ifo-indeksen er det bedring i sikte for Tysklands finansminister, Dr Wolfgang Schäuble.

Foto

NTB scanpix/AFP

Tysk forventningsbarometer spår økonomisk «gullhøst»

Publisert: 26. september 2016 kl 10.59
Oppdatert: 26. september 2016 kl 11.25

Den tyske Ifo-indeksen, som hver måned måler bedrifters oppfatning av- og forventninger til egen utvikling og økonomien som en helhet, viser et hopp fra 106,3 i august til 109,5 i september.

På forhånd var konsensus en så godt som flat utvikling, til 106,4. Skillet for vekst eller fall er lagt til 2005-nivå (100).

– Ifo-indeksen falt betydelig i august. Vi venter ikke at indeksen bedrer seg i september da dempet etterspørsel, spesielt fra fremvoksende økonomier, trolig fortsatt tynger industrien, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i dagens morgenrapport, og fikk støtte fra blant andre Handelsbanken Capital Markets.

Spesielt forventningsindeksen til Ifo vies mye oppmerksomhet.

– Selskaper er tydelig mer optimistisk til månedene som kommer. De er også mer forbøyd med deres nårværende forretningssituasjon. Den tyske økonomien forventer en gullhøst, skriver Ifo-instituttets president, Clemens Fuest.

Spesielt produksjonsindeksen viser at positiviteten for alvor er tilbake: Med et hopp på 10,8 poeng tangeres hoppet som ble gjort rett i etterkant av finanskrisen. The Guardian påpeker at dette kan skyldes at den verste, umiddelbare Brexit-frykten kan ha roet seg. Indeksene for detaljhandel økte også, etter flere måneder med fall. Samtidig nådde konstruksjonsbransjen nok et toppnivå, etter å ha økt stødig siden mars.

 

Saken fortsetter under annonsen