– Tyrkia trenger Europas støtte
Reuters meldte tirsdag om Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglus uttalelser til tyske medier, der han fortalte at Tyrkia vurderer å bryte migrasjonsavtalen med EU dersom unionen nekter å tilby tyrkere visumfrie reiser til EU innen oktober.
Cavusoglus uttalelser i Bild kommer samtidig med den stadig økende uroligheten mellom Ankara og Vesten, i etterkant av det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia 15. juli der 240 mennesker ble drept.
Gjensidighet viktigst
Norges EU-minister Lisbeth Aspaker ønsker ikke å spekulere I hva et eventuell tyrkisk avtalebrudd vil få av konsekvenser for EU og Norge.
Hun påpeker i stedet viktigheten av den gjensidige nytten partene har av hverandre:
– Tyrkia gjør en stor innsats for syriske flyktninger, og trenger Europas støtte, sier hun til Dagens Perspektiv.
Aspaker er rask med å påpeke at Norge allerede gjør mye gjennom gjenbosetting, relokalisering, redningsoperasjoner og såkalte hotspots.
– Vi bidrar også med EØS-midler, og med humanitære midler i Hellas for flyktningene og migrantene der, utdyper hun.
Håper på løsninger
Lisbeth Aspaker forteller at hun velger å leve i håpet om at EU og Tyrkia skal finne gode løsninger på de fremtidige utfordringene, også innen migrasjon.
– Håpet er at migrasjonsavtalen mellom EU og Tyrkia kan bidra til å finne en felleseuropeisk løsning på situasjonen. Spørsmålet om visumfrihet for tyrkerne diskuteres fortsatt. Både Norge og EU legger vekt på at avtalen er i henhold til internasjonale forpliktelser og EU-retten, forklarer hun.
Da han ble spurt om hundre tusener av flyktninger nå vil sette kursen mot Europa, dersom EU ikke ga tyrkiske borgere visumfrihet fra oktober, svarte Cavusoglu at han ikke ønsket å snakke om «worst case scenarios».
–Samtalene med EU fortsetter, men det er klart at vi enten behandler alt samtidig, eller så legger vi dem til side, sa han
Visumfrihet til EU skulle være den store belønningen for Ankaras bidrag til å bremse flyktningstrømmen til Europa. Behandlingen av saken har blitt forsinket på grunn av en disputt over tyrkiske antiterrorlovgivninger, i tillegg til destabiliteten etter kuppforsøket.
Brussel ønsker at Tyrkia mykner opp antiterrorloven, mens Ankara sier at dette ikke er aktuelt. Tyrkia mener en rekke sikkerhetstrusler i sør-øst, som fra IS, Kurdistan og Syria, skriver Reuters.