Svensk studie: Turnusarbeid svekker hjernen og gjør den gammel

Publisert: 18. mai 2016 kl 11.54
Oppdatert: 18. mai 2016 kl 11.56

Folk som arbeider i turnus eller jobber natt sliter mer med å løse problemer, trekke konklusjoner og forstå sammenhenger. De trenger mer tid før hjernen klarer å hente seg inn, viser svensk studie.

De spurte fikk i oppgave å klikke på tall fra 1 til 25 i rett rekkefølge, det vil si 1,2, 3 og så videre. Deretter skulle de gjøre det samme, men ved å legge til bokstaver bak tallene, det vil si 1a, 2b, 3c og så videre.

– Det er kjent at når man blir eldre, så trenger man mer tid til å gjennomføre testen, sier Christian Benedict ved Uppsala-universitetets nevrovitenskapelige institutt.

– De som arbeidet i turnus da de gjorde testene, gjorde det dårligere enn de som ikke var skiftarbeidere. De som hadde arbeidet i turnus de siste fem årene, men senere sluttet, gjorde det også dårligere, sier Benedict.

Forskerne fant ingen forskjeller mellom dem som sluttet i turnusarbeid for mer enn fem år siden, sammenlignet med dem som aldri har jobbet i turnus.

– Hvilken konklusjon kan vi trekke av det? Jo, du kan tilbakestille den kognitive funksjonen dersom det har gått m er enn fem år siden du sluttet med skiftarbeid. Men det er ganske skremmende at det tar så lang tid å bli tilbakestilt, sier Benedict.

Saken fortsetter under annonsen