– Trump kan si hva han vil
– Når Trump snakker, bruker han tonefallet sitt ekstremt effektivt. Han benytter seg av omsorg og spiller på følelser. Mykheten i måten han kommuniserer på uttrykker en form for varme, til tross for at innholdet i det han sier ikke gjør det, sier lederutvikler Jan Wiese.
Wiese jobber blant annet med å lære opp ledere i kommunikasjon, og fremhever Trumps evner til å treffe følelsene til folk. Da blir ikke faktafeilene like viktige.
– Rytme, takt og pauser bidrar til at han treffer folk på en langt mer sofistikert måte enn innholdet i budskapet hans er. Andre presidenter, som Obama, har en mer intellektuell stil. De legger mer vekt på det kognitive, utdyper han.
Kritikk
Donald Trump har fått mye kritikk, både for å komme med valgløfter som ikke kan holdes og for å gå langt over streken når han karakteriserer meningsmotstandere og journalister.
Til tross for den røffe stilen, har Trump en avslappethet som signaliserer at han har god kontakt med følelsene sine, ifølge Wiese.
– På et nivå signaliserer han tilsynelatende omsorg. Clinton fremsto i valgkampen med et «push button-smile», og signaliserte til sammenligning kulde, hevder han.
Når Trump sier «lock her up» eller «Crooked Hillary» klarer han til og med å kommunisere dette på en beskyttende og omsorgsfull måte. Folk er opptatte av hvordan tonefallet virker. Vi har vel heller ikke sett Trump bli ukontrollert aggressiv, påpeker Wiese.
Troverdighet
Trumps kommunikasjon skiller seg fra andres ved at han ser truende ut, mens han kattemykt klarer å forføre folk.
– Det rare med Donald Trump er at han har et truende visuelt kroppsspråk. Han flekker undertennene, men tonefallet vekker likevel troverdighet. Når dette er på plass, kan han faktisk si hva han vil, hevder Wiese.