Nyhetssaker om Donald Trumps kamp om å bli republikanernes presidentkandidat vekker stor interesse hos nordmenn, viser en fersk medieanalyse. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix. 

Dette vekker nordmenns følelser: Trump, flyktningene, IS og Syria

Publisert: 7. april 2016 kl 11.04
Oppdatert: 7. april 2016 kl 11.07

Medieanalysebyrået Retrievers gjennomgang av siste kvartal viser at det ble produsert 18.464 saker om flyktningdebatten i Norge, 15.090 saker om situasjonen i Syria og 10.618 om terrororganisasjonen IS.

Presidentkampen i USA har til sammenligning 5.532 nyhetsoppslag, likevel troner valgkampen høyt på listen over hva som fanger nordmenns interesse.

Trump fenger

– Trump-sagaen er både morsom, interessant og skummel å følge. I tillegg inneholder den så mange oppsiktsvekkende elementer at den naturlig vekker interesse, harme og latter. Hadde det ikke vært for Trump, ville selvfølgelig ikke primær-valgrunden fått like mye oppmerksomhet her hjemme, sier rådgiver i kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, Nils Johan Halvorsen.

Når det gjelder følelsene disse sakene får fram hos folk, viser undersøkelsen at nesten tre av fire blir opprørte av den pågående primær-valgkampen i USA.

Nær sagt alle svarer det samme om situasjonen i Syria og saker om IS. Henholdsvis 96 og 97 prosent. Flyktningdebatten frembringer de samme reaksjonene hos 83 prosent av de spurte.

Også gjennomgangen før nyttår viste at borgerkrigen i Syria og flyktningstrømmen var blant nyhetene som gjorde mest inntrykk på oss nordmenn.

Saken fortsetter under annonsen

Savner lyspunktene

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av de spurte synes mediene burde dekke flere «gla'»-saker.

– Det viser en dissonans mellom hva det skrives om, og hva folk ønsker seg, sier Kristina Nilsen, kunde- og analysesjef i Retriever.

Norske idrettssuksesser trekkes fram som nyheter som sprer glede.

AgendaTracker er en kvartalsvis undersøkelse gjennomført av meningsmålingsinstituttet YouGov i samarbeid med kommunikasjonsbyrået PR-operatørene og medieanalysebyrået Retriever. Den siste undersøkelsen ble utført i uke 11, før terroranslagene i Brussel og Pakistan.