– Trengte ikke å offentliggjøre SMS-ene
I et innlegg i Dagens Næringsliv skriver BI-professor Tore Bråthen og advokat Hugo P. Matre fra Advokatfirmaet Schjødt AS at debatten glatt har unngått et sentralt element: Offentleglova paragrat 23 (4). Der står det at departementet har adgang til å gjøre unntak fra innsyn i «dokument som gjeld selskap der staten... har eigarinteresser».
Artikkelfortatterene mener denne unntaksbestemmelsen også gjelder Statkraft.
– Valg av styreleder er utvilsomt en sak om organisering av selsakpet og klart knyttet til utøvelsen av eierrollen i selskapet. Det samme må gjelde arbeid med utpeking av kandidater til tillitsvervet, for eksempel kommunikasjon med mulige styremedlemmer, eksterne rådgivere, andre eiere med videre, skriver Bråthen og Matre.
Med bakgrunn i dette mener de at debatten om SMS-ene har vært både mangelfull og at kritikken har vært lite treffende.
Les mer her om utviklingen i SMS-saken
Fakta: Statkraft-utnevnelsen
-
Næringsminister Monica Mæland (H) utnevnte i juni tidligere kulturminister og partikollega Thorhild Widvey til ny styreleder i statseide Statkraft. Widvey erstattet Olav Fjell.
-
Mæland og Widvey var regjeringskolleger fra høsten 2013 og fram til jul i fjor. Mæland var gjest i Widveys 60-årsdag tidligere i år.
-
21. juli avviste Mæland at hennes relasjon til Widvey gjorde henne inhabil i Statkraft-saken.
-
To dager senere ba Mæland likevel lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre en habilitetsvurdering. Avdelingen konkluderte med at Mæland var habil i saken.
-
Mæland og Widvey hadde SMS-kontakt i forkant av Statkraft-utnevnelsen. De to SMS-ene ble fredag offentliggjort.
-
Fredag ble det også klart at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) var orientert om Widvey-utnevnelsen.
-
Solberg vurderer seg som habil i saken, blant annet på bakgrunn av Justisdepartementets vurdering av Mælands relasjon til Widvey.
(Kilde: NTB)