Hvordan vil britisk økonomi reagere ved en utmeldelse fra EU?

Foto

NTB scanpix / REUTERS

– Tredoblet sjanse for resesjon ved «Brexit»

Publisert: 25. februar 2016 kl 11.09
Oppdatert: 25. februar 2016 kl 11.10

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg vil sjansen for resesjon i Storbritannia øke dramatisk, til 40 prosent, om det stemmes for å forlate EU i juni. Til sammenligning var sjansen for resesjon i Storbritannia ved forrige månedes måling 13 prosent.

Den største frykten er knyttet til tilliten til egen økonomi og dermed forbruk, skriver nettstedet. 34 utvalgte økonomer svarte på Bloombergs spørsmål. 29 av dem mente det vil få negative økonomiske konsekvenser om Storbritannia forlater unionen. 

– Det er ganske sannsynlig at vi vil se svingninger i finansmarkedet, potensielt innstramminger i britiske kredittbetingelser, et slag mot tilliten til bedrifts- og husholdningsøkonomi. Kombinert vil alt dette slite på økonomien, sier økonom Chris Hare ved Investec PLC i London.

Debatten går høyt om EU-medlemsskap i Storbritannia for tiden. I finanskretser argumenterer pro EU-siden blant annet med at en utmeldelse vil føre til en svekkelse av London som europeisk og internasjonalt finanssentrum, mens blokka som vil ut av EU sier britisk økonomi vil ha bedre av å være fri fra unionens regulasjoner.

Britene stemmer over sitt eget EU-medlemsskap 23. juni 2016.

Saken fortsetter under annonsen