Tokyo får første kvinnelige guvernør
Japan er ikke et foregangsland for likestilling. Men i det stille har det likevel skjedd et lite jordskjelv denne uken. På søndag ble Yuriko Koike landets første kvinnelige guvernør for Tokyo-regionen, landets største og viktigste.
At hun i tillegg er skilt fra mannen sin, løftes frem av flere medier som det kanskje aller mest oppsiktsvekkende.
Dermed får hun hovedansvaret for styringen tjenestene til byens 13,6 millioner innbyggere, og regionens om lag 20 millioner innbyggere. Hun blir også ansvarlig for Tokyo-OL i 2020.
Det melder Asahi Shimbun mandag.
Koike er politiker i det liberale demokratipartiet og har tidligere vært forsvarsminister for den konservative regjeringen til statsminister Shinzo Abe, men hun gikk av etter kun 54 dager i jobben i 2007.
Den populære politikeren har tidligere vært nyhetsanker på TV og har studert sosiologi ved American University i Cairo - noe som medførte at han blant annet snakker flytende arabisk.
Han ble ansett å være den mest konservative av de tre kandidatene som stilte til valg i Tokyo. Blant annet har hun støttet forslaget om å fjerne begrensningene om at Japan kan gå til krig som fortsatt er nedfelt i grunnloven.
Som guvernør i Tokyo vil hun bli en av landets aller mektigste personer, og hun vil få tilsvarende innflytelse som kombinasjonen av en amerikansk ordfører og guvernør har i USA, skriver avisen. En norsk sammenligning er håpløs, men kanskje dersom man ser for seg at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, også var ordfører og fylkesmann med utstrakt makt og innflytelse som i tillegg skulle arrangere et Oslo-OL, kan man ane hvilken jobb hun nå går i gang med.
Det er en god periode for kvinnelige statsledere. Dersom Hillary Clinton vinner det pågående presidentvalget i USA, noe statistikere mener er 60 prosent sannsynlig for tiden, vil hun bli tatt godt imot av Tysklands Angela Merkel, Storbritannias Theresa May og Norges Erna Solberg.