Foto

NTB Scanpix

To grunner til at LinkedIn ble kjøpt av Microsoft

Publisert: 14. juni 2016 kl 10.46
Oppdatert: 14. juni 2016 kl 10.46

Dagen etter at Microsoft kjøpte jobbnettverket Linkedin har analysene begynt å komme inn. Ifølge Wall Street Journal er overtakelsen et tegn på at Microsoft nå ønsker å satse på tjenester, slik de i økende grad har gjort med Windows og programvare som Office-pakken.

Linkedin passer inn i strategien fordi Microsoft ikke har lykkes med å utvikle et sosialt nettverk selv, skriver avisen og viser blant annet til Yammer som ikke har blitt det verktøyet for folk på jobb som man hadde håpet.

Det er de nå villige til å betale dyrt for. Microsoft tilbyr 196 dollar per aksje. Det er 50 prosent over aksjeprisen da børsen stengte fredag, og høres umiddelbart ut som en høy pris for å få kontroll på det sosiale jobbnettverket. Men flere analytikere peker på at Linkedins aksjer ble omstatt for 289 dollar så sent som våren 2015. 

Andrew Ross Sorkin i New York Times Dealbook tror børsutviklingen kan være en grunn til at selskapet nå blir solgt. Kun en måned etter rekorden februar 2015, styrtet aksjekursen til nærmere 100 dollar. 

Det ble plutselig svært ubehagelig for Linkedins ledelse og mange av de ansatte som i stor grad var blitt betalt i form av aksjer og opsjoner. Faktisk har Linkedin vært blant de selskapene i Silicon Valley som i størst grad har brukt denne typen avlønning. Et aber med ordningen er at insetivene til å yte ekstra innsats minker når aksjene faller i verdi.

Og det er nettopp det som kan ha foregått i Linkedin. Sorkin viser til rykter om at Linkedin har slitt med å holde på toppfolkene sine når lønnen plutselig ikke var så god lenger. Selskapet har heller ikke tjent penger de siste to årene hvis man tar med effekten av aksjelønnsprogrammet - noe Linkedin ikke er spesielt interessert i å gjøre. De foretrekker å peke på justert EBIDTA, eller resultat før finanskostnader, depresiering, amortisering og skatt.

Ifølge Sorkin betalte Linkedin ut om lag 510 millioner dollar i aksjerelatert kompensasjon i fjor. Målt over de siste to årene utgjorde lønningene om lag 96 prosent av driftsinntektene. Det er nå dette tas med at underskuddet fremkommer. 

Saken fortsetter under annonsen

Denne måten å føre regnskap på er lovlig, men kan være misledende. I april gikk Facebook bort fra praksisen.

Med prishoppet på Linkedin-aksjer man nå ser, kan i hvert fall ledelsen i Linkedin være fornøyd.