Menn arbeider med produksjon av bildeler på en fabrikk i Birmingham, England. 

Foto

NTB-scanpix. 

Teknologi stjeler jobber fra menn

Publisert: 6. september 2016 kl 09.47
Oppdatert: 6. september 2016 kl 09.47

Mange menn i økonomiske utviklede land er nå i krise som følge av den «nye teknologiske revolusjonen», skriver Quartz.

Nettstedet skriver videre at teknologi er en av hovedgrunnene til økende populisme og misnøye i den vestlige delen av verden.

Måten samfunnet definerer maskulinitet er ofte forbundet med arbeid. Nå er teknologien i full gang med å forandre definisjonen av arbeid som vi kjennetegner det i dag.

Smarte maskiner og roboter kan gjøre oppgaver som bare mennesker var i stand til å gjøre før i tiden. Særlig i produksjonssektoren, der flest menn jobber, skjer denne omveltningen raskt.   

Dalende yrkesdeltakelse

Yrkesdeltakelse blant menn mellom 25 og 55 år gikk ned 3,5 prosentpoeng mellom 1994 og 2014 i USA. Det er forventet at nedgangen skal fortsette de neste 10 årene.

Tiden da menn var eneforsørger i hjemmet, er i ferd med å forsvinne og de tradisjonelle jobbene som menn historisk sett har hatt, forandres.

Saken fortsetter under annonsen

Statistikk fra US Census Bureau’s Current Population Survey viser at det er en nedgang av menn som jobber i transport- og produksjonssektoren. Konstruksjonssektoren har holdt seg stabil, mens det er en økning i helse-, salg- og utdanningssektoren. Innen økonomi og juss er det også en svak økning.

Ikke bare forandrer jobbene seg, men de som er så heldige å ha sikret seg nytt arbeid, får ikke den samme lønnsøkningen som de gjorde tidligere.

Gjennomsnittslønnen for menn har ikke økt siden 1970-tallet og er dalende i mange yrker som anleggsbransjen, transport- og produksjonssektoren. De sektorene som tradisjonelt ansetter flest menn.