Republikansk presidentkandidat og senator for Texas, Ted Cruz.

Foto

NTB Scanpix

Ted Cruz stanser Obamas utnevnelse av ambassadører til Sverige og Norge

Publisert: 8. februar 2016 kl 11.00
Oppdatert: 8. februar 2016 kl 11.04

Senator fra Texas og med i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i det forestående valget, Ted Cruz, har ikke innvendinger mot Obamas foreslåtte kandidater til ambassadørstillingene, men han stanser likevel senatet fra å utnevne dem. 

Bakgrunnen skal være at Cruz er motstander president Obamas mykere utenrikspolitiske linje mot Iran. Dessuten har medarbeide ved Cruz sitt kontor i senatet pekt på andre motiver, som at han ønsker å oppkalle en gate i Washington D.C. etter en kinesisk dissident. Det melder lokalavisen Minnesotan Star Tribune, som mener det nå har gått for lang tid uten en amerikansk abassadør i hverken Sverige eller Norge.

– Forholdet mellom landene våre er i krise, sier president American Swedish Institute i Minneapolis.

Minnesota-ambassadør og demokrat Amy Klobuchar ønsker handling. 

– Dette er ikke slik vi behandler venner. Poenget er at alle Europeiske land har ambassadører. Hvorfor holde igjen utnevnelsen til to av våre beste allierte, spør hun retorisk overfor StarTribune.

Blokkering av utnevnelser er ikke en helt uvanlig handling i det amerikanske senatet, taktikken har blitt tatt i bruk på begge sider av fløyene. Men nå har Norge vært uten ambassadør i 800 dager og Sverige i 400 dager.

I Sverige begynner tålmodigheten å gå mot slutten. 

Saken fortsetter under annonsen

Redaktøren i Helahälsingland.se, Patrik Oksanen, har skrevet et brev til Ted Cruz hvor han ber senatoren snarest sende en ambassadør.

USA utenriksminister John Kerry beklager i dag at Norge fortsatt er uten amerikansk ambassadør.