Foto

ID 6852921 ©  | Dreamstime.com

Tar tid før vi får mange kvinnelige toppledere

Publisert: 7. januar 2016 kl 10.31
Oppdatert: 7. januar 2016 kl 10.38

222 ledere fra 25 land - 72 ledere i ManpowerGroup og 150 ledere fra andre organisasjoner - har i undersøkelsen «7 steps to conscious inclusion» svart på spørsmål om kvinner i ledelse.

Svarene viser at lederne i snitt tror det vil ta 17 år før kjønnskillet blant ledere er visket ut blant ledere på toppnivå, skriver Manpower i en pressemelding.

Mest optimistiske er mannlige ledere over 35 år. De tror det vil ta 14 år før kvinner og menn har de samme mulighetene til å få lederstillinger på seniornivå. Mest pessimistiske er kvinnelige ledere under 35. De tror det vil ta 22 år.

Geografisk er ledere i Europa de mest pessimistiske – de tror det vil ta 19 år før kjønnsskillet er visket ut. Ledere i Asia tror det vil ta 13 år. Ledere i Europa er for øvrig også de som har minst tro på politikk, likestillingstiltak og kvoter – bare 27 prosent mener bedre politikk vil fungere, mot 39 prosent i Asia og 35 prosent i Amerika.

– Går for sent

Målfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge, mener utviklingen går for sent.

- Vi må erkjenne at det å få frem kvinnelige ledere er et topplederansvar. Jobben kan ikke delegeres. Det er ledelsen som gjennom handling og kulturbygging må sørge for at det faktisk skjer en endring, sier Brath i pressemeldingen. Samtidig mener Brath at kvinnene selv også har et ansvar.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er viktig at kvinner våger når de får sjansen. De må av og til ta på seg en skjorte som er to nummer for stor. Man vokser raskt inn i den, sier hun.

Ukeavisen Ledelses undersøkelse av lederskifter i store selskaper på Oslo Børs viser at i løpet av de siste syv årene har de 50 største selskapene på børsen ansatt tilsammen 44 nye toppsjefer. Ingen av dem har vært eller er kvinner.