Syriske flyktninger i Azraq flyktningleir i det nordlige Jordan. Libanon og Jordan er landene med størst tilstrømming av flyktninger.

Foto

NTB scanpix / AFP 

Syriske flyktninger trenger jobb og hjelp

Publisert: 1. februar 2016 kl 08.58
Oppdatert: 1. februar 2016 kl 09.02
Russland, Saudi-Arabia og Frankrike er blant landene som trekkes fram i rapport fra bistandsorganisasjonen Oxfam.

De fleste rike land bidrar med mindre enn størrelsen på landets økonomi skulle tilsi, ifølge rapporten, som kommer få dager før giverkonferansen i London torsdag.

Litt over halvparten

Russland gir bare 1 prosent av det Oxfam omtaler som landets «rettmessige andel» av bistanden, mens tallet for Saudi-Arabia er 28 prosent. Samtidig gir sistnevnte militær støtte til opprørsgrupper i Syria, mens Russland driver luftangrep til støtte for Assad-regimet. Mens Frankrike har tatt imot 5.000 syriske flyktninger, har landet bare gitt 45 prosent av sin rettmessige andel, skriver Oxfam.

– Det internasjonale samfunnet må minst klare å oppfylle de forespørslene som har kommet om hjelp til flyktningene, sier Daniel Gorevan i organisasjonen. Totalt er det snakk om 8,9 milliarder dollar, men foreløpig er bare 56,5 prosent av dette beløpet kommet inn.

Kuwait har gitt 554 prosent av sin «rettmessige andel», mens tallene for Danmark, Norge og Storbritannia er henholdsvis 318, 385 og 237 prosent. Norge er medarrangør for torsdagens giverkonferanse.

Trenger jobb

I tillegg til ren bistand, trenger syriske flyktninger i nabolandene en million jobber for å forbedre livssituasjonen sin, sier lederen for en amerikansk bistandsorganisasjon.

David Miliband i International Rescue Committee (IRC), sier i et intervju med Thomson Reuters Foundation at flyktningene ikke har oppsparte midler igjen, at de sliter med å få hjelp og at stadig flere sliter med å forsørge seg og familiene sine. Mange familier er tvunget til å la barna jobbe svart. Samtidig øker risikoen for at jenter og unge kvinner presses inn i tidlige ekteskap eller at de må tilby seksuelle tjenester for å overleve.

Den tyngste byrden

– Til tross for presset vi ser mot Europa, er det Libanon og Jordan som bærer den tyngste byrden, sier Miliband, som tidligere har vært britisk utenriksminister. I forkant av en giverkonferanse i London torsdag sier han at det må en kombinert sosial og økonomisk innsats til for å hjelpe både flyktningene og landene som tar imot dem.

– I tillegg må giverkonferansen legge død fiksjonen om at krigen i Syria er i ferd med å bli avsluttet, sier Miliband.

Vil utstede arbeidstillatelser

Som et første skritt, foreslår IRC at det utstedes 600.000 arbeidstillatelser i Tyrkia, samt 200.000 hver i Libanon og Jordan, tilsvarende antallet syriske flyktninger i arbeidsfør alder i disse landene.

Mange sliter med å skaffe seg de nødvendige papirene for å jobbe i vertslandet, noe som har sendt millioner av flyktninger ut i fattigdom, ifølge IRC. Organisasjonen sier rundt to tredeler av flyktningene i Jordan og Libanon levde i fattigdom i fjor.

Miliband ber giverlandene prioritere arbeidstillatelser for lærere for å få fart på skolegangen for barna blant flyktningene.

 

Saken fortsetter under annonsen