Leder i Norsk sykepleierforbund, Eli Gunhild By og helseminister Bent Høie.

Foto

NTB Scanpix

Sykepleierforbundet positive til prioriteringsmelding

Publisert: 3. juni 2016 kl 15.14
Oppdatert: 3. juni 2016 kl 15.48

Prioriteringsmeldingen som ble lagt frem fredag går inn for å gjøre det enklere å prioritere i helsetjenesten. Nå skal det prioriteres etter tre klare kriterier: Nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet. Jo mer nytte, jo høyere prioritet. Jo mindre ressurser som trengs, jo høyere prioritet. Jo mer alvorlig en sykdom er, jo høyere prioritet. Kriteriene må alltid vurderes samlet.

Sykepleierforeningen synes det er en bra ting.

– Vi er positiv til at prioritering settes på den politiske agendaen. Vi er opptatt av at tjenestene utvikles på en slik måte at befolkningen i fremtiden har lik tilgang på rett behandling til rett tid, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Det har vært en rekke prioriteringsmeldinger fra ulike helseministre opp gjennom årene. Det var knyttet forventinger til det som ble lagt frem av helseminister Bent Høie. Både bruker- og profesjonsorganisasjoner er klare på at meldingen i størst grad vil bli målt på i hvilken grad de gode intensjonene følges opp i praksis.

"Helsetap" kunne fått tydeligere plass

– Det er mye bra i meldingen. Samtidig hadde vi ønsket at begreper som helsetap og prognosetap hadde fått en tydeligere og mer overordnet plass i meldingen. Nå er det viktigste at meldingen følges opp på en god måte, slik at befolkningen sikres riktig behandling til rett tid også i fremtiden, sier By.

Eget utvalg for kommunene

Saken fortsetter under annonsen

– NSF er også fornøyd med at det skal nedsettes et nytt utvalg som skal se på prioriteringer i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Dette er i tråd med våre innspill. Det er viktig at et slikt utvalg får et mandat som også kan se på finansiering og organisering av tjenester i et prioriteringsperspektiv, sier By.

– Vi mener det hadde vært sunt og riktig å tenke helse- og omsorgstjenestene utover den tradisjonelle «blålys» logikken, som alvorlighetskriteriet legger opp til. Alternative tilnærminger til prioritering er nødvendig om vi skal utvikle tjenestene i tråd med at flere lever med kroniske sykdommer og voksende utfordringer innen psykisk helse- og rus. Viktig er også en intensivert innsats innen det forebyggende og helsefremmende arbeidet, sier Eli Gunhild By.