Sykefraværet går ikke ned

Publisert: 10. mars 2016 kl 11.15
Oppdatert: 10. mars 2016 kl 11.20

Mens sykefraværet som regel faller når arbeidsledigheten øker, har ikke det skjedd denne gangen. Det viser de siste tallene fra SSB. Mens antallet arbeidsløse økte med 24.000 personer fra slutten av 2014 til slutten av 2015, har ikke sykefraværet rikket seg.

Som vanlig er sykefraværet høyere blant kvinner enn menn. Mens fraværet for kvinner lå på 8,3, lå menn på 4,5. 

Det er også kvinner som i størst grad har tatt i bruk gradert sykemelding, altså at man ikke er 100 prosent borte fra jobben. Bruk av graderte sykemeldinger er ønsket av myndighetene.

Når man justerer for at ikke alle er 100 prosent sykemeldt, går andelen arbeidstakere med legemeldt sykefravær ned fra 8,3 prosent til 6,8 prosent for kvinnene.

Det er store forskjeller i sykefravær mellom næringer og geografisk beliggenhet.

Det er inne oljenæringen og transportsektoren vi finner minst bruk av graderte sykemeldinger. Samtidig er dette to svært forskjellige næringer når det kommer til sykefravær. Mens oljenæringen har lavt fravær, ligger transportsektoren godt over gjennomsnittet.

Høyest legemeldt sykefravær finner vi fortsatt innen helse- og sosialtjenestene. Her lå sykefraværet på 7,5 prosent justert for graderte sykemeldinger.

Saken fortsetter under annonsen

Graderte sykemeldinger er minst vanlig i Rogaland, Hordaland og i Finnmark. SSB peker på at det må ses i sammenheng med at det er fylker med stort innslag av jobber innen olje og transport hvor graderte sykemeldinger er mindre vanlig.

Østfold skiller seg ut i andre enden av skalaen med sykefravær over snittet. Oslo hadde det laveste sykefraværet og også blant fylkene med mest bruk av graderte sykemeldinger.