Det internasjonale pengefondet beregner at bestikkelser og annen korrupsjon hvert år koster verdensøkonomien opptil 16.000 milliarder kroner.

Foto

Reuters / NTB scanpix

Svimlende summer forsvinner i korrupsjonssluk

Publisert: 12. mai 2016 kl 08.38
Oppdatert: 12. mai 2016 kl 08.38

Korrupsjon koster hvert år verdensøkonomien opptil 16.000 milliarder kroner, ifølge IMF. Penger som skulle gått til utvikling, sier statsminister Erna Solberg.

– Korrupsjon har en fordervelig effekt på økonomien, slår IMF-toppen Christine Lagarde fast.

Ifølge Det internasjonale pengefondets (IMF) anslag, forsvinner mellom 1.500 og 2.000 milliarder dollar til bestikkelser og annen korrupsjon hvert år. Det er ifølge AP hele 2 prosent av verdensøkonomien. Og det tilsvarer verdien av over to norske oljefond.

– Dette er penger som skulle gått til økonomisk utvikling. Det er penger som skulle gått til å få barn på skole, bygge ut helsevesen, bygge veier, betale vaksiner, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB og kaller derfor korrupsjon en gift.

– Det er for eksempel mer enn det vi årlig trenger for å løse klimautfordringene, sier hun om IMF-anslaget som legges fram i forbindelse med en internasjonal antikorrupsjonskonferanse i London torsdag.

Der deltar Solberg sammen med ledere fra rundt 40 andre land for å prøve å samordne innsatsen.

Kronisk

Korrupsjon hindrer ikke bare investeringer og økonomisk vekst i både rike og fattige land verden over. Også velferdsgoder, utdanning og helsevesen rammes hardt, påpeker Lagarde ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Både fattigdom og arbeidsledighet kan være symptomer på kronisk korrupsjon, heter det i et utdrag fra Lagardes tale i London.

– Samtidig er dette penger som også finansierer ytterligere kriminalitet. Det er mye annen kriminalitet som knyttes opp mot korrupsjon, påpeker Solberg.

Styrke

Blant deltakerne i London er det flere land som den britiske statsministeren David Cameron har kalt «fantastisk korrupte». Solberg mener det er en styrke at hardt rammede land som Nigeria og Afghanistan stiller opp.

– Det er en styrke at det ikke bare kommer land som skal pusse sin egen glorie, men at de landene kommer som mest trenger at verdenssamfunnet, samles i kampen mot korrupsjon, sier hun.

– Så er det også viktig at vi ser på oss selv, fremholder statsministeren om hvordan alle har utfordringer.

Starten

Oppmerksomheten rundt konferansen, som er den første i sitt slag, er stor i kjølvannet av de såkalte Panama-avsløringene.

De dokumenterer hvordan flere av verdens rikeste gjemmer unna formuer i skatteparadiser for å slippe å betale til fellesskapet.

Solberg mener felles kamp mot skatteparadiser, økonomisk kriminalitet og korrupsjon vil være en «Panama-vaksine».

– Dette er starten på arbeidet, sier hun om håpet til samlingen i den britiske hovedstaden. 

 

Saken fortsetter under annonsen