Foto

Scanstock.

Svak dagligvarevekst i 2015

Publisert: 2. mars 2016 kl 11.32
Oppdatert: 2. mars 2016 kl 11.40

Ikke bare var veksten lav, men det var også historisk høy avskalling i butikkmassen. Totalt hadde vi 93 færre butikker ved utgangen av 2015 enn ved forrige årsskifte. Totalt var det 3806 dagligvarebutikker i Norge ved inngangen til januar.

Det ble solgt dagligvarer for 164,3 milliarder kroner i fjor, mot 160,1 året før. Det viser den årlige Dagligvarerapporten fra analyseselskapet Nielsen.

Ventet utvikling

Nielsen peker på at utviklingen var ventet etter et år med store endringer i butikkmassen.

– Det har vært en større nedgang i antall butikker sammenlignet med tidligere år, samtidig som mange butikker har vært stengt i perioder grunnet omprofilering. En økt omsetning av matkasser og netthandel kan også forklare noe av den svekkede veksten, heter det i en uttalelse fra analyseselskapet.

Lavest andelsvekst i Rema

Samtlige kjeder tok markedsandeler i fjor, bortsett fra Ica Norge. Restene av sistnevnte  drives nå under navnet Norsk Butikkdrift i Coop-regi, og det er primært herfra de øvrige kjedene har fått plusset på markedsandelene sine.

Saken fortsetter under annonsen

Av de tre store kjedegrupperingene er det Rema 1000 som har vokst minst. For mens Norgesgruppen økte markedsandelen med 1,3 prosentenheter til 41,2 prosent og Coop med 5,6 prosentenheter til 27,9 prosent, har Rema 1000 økt med 0,5 prosentenheter, og har nå en markedsandel på «bare» 24,2 prosent. I et normalår hadde dette vært en fin vekst, men ikke når de største konkurrentene vokser så mye mer.

Sterkt fra Kiwi

Rema 1000 er stadig landets største frittstående dagligvarekjede, men Kiwi kommer raskt bakfra. I fjor økte Norgesgruppens lavpriskjede markedsandelen sin fra 17,7 til 18,9 prosent. Meny befestet posisjonen sin som landets største supermarkedskjede, og hadde ved årsskiftet en markedsandel på 10,7 prosent, opp fra 10 ,2 året før.

Takket være solid påfyll i kjedemassen inntok Extra posisjonen som landets fjerde største dagligvarekjede i fjor, og ha nå en markedsandel på 7,9 prosent (6,1).

Også Bunnpris tok andeler i fjor, etter å ha overtatt en rekke tidligere Ica-butikker. Kjeden har nå en markedsandel på 3,9 prosent, mot 3,4 prosent året før.

Lavpris tar veksten

Som vi har sett de siste årene, er det stadig lavprisbutikkene som tar veksten i dagligvaremarkedet. Ifølge Nielsen sto lavpriskjedene for i fjor for 63,4 prosent av det totale dagligvaresalget, mot 61,8 prosent året før. Samtlige av de øvrige segmentene, supermarkeder, nærbutikker og hypermarkeder, har tapt markedsandeler.

Saken fortsetter under annonsen

Å beregne markedsandeler i et marked preget av store oppkjøp, krever at man holder tunga rett i munnen. Coop kjøpte som kjent Ica-butikkene i fjor, og ble pålagt å overføre 49 butikker til Norgesgruppen og 42 butikker til Bunnpris. I rapporten tilfaller omsetningen i disse butikken Ica frem til overtagelsestidspunktet.

Omsetningen i butikkene som Coop beholdt tilfaller Coop fra 13.04.15 og blir plassert under «Coop Øvrige» frem til omprofileringstidspunktet. Etter omprofileringen tilfaller omsetningen den nye konseptkjeden, opplyser Nielsen.