Regionsjef for NHO Møre og Romsdal, Torill Ytreberg.

Foto

Moment Studio / NHO Møre og Romsdal

«Supermandag» på nordvestlandet: – Kan være skadelig for den politiske prosessen, sier NHO om folkeavstemningene

Publisert: 25. april 2016 kl 11.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

I Møre og Romsdal gir befolkningen i 13 kommuner sin dom over kommunereformen i dag.

Av kommunene som arrangerer rådgivende folkeavstemning mandag ligger de aller fleste på Nordmøre, eller i området Romsdal-Nordmøre. I tillegg legger Molde, som har ingått en intensjonsavtale men en rekke mindre kommuner, fram resultatet av en innbyggerundersøkelse gjennomført tidligere i år.

– I utgangspunkett synes vi at dette er en sak det ikke burde vært folkeavstemning på, fordi vi har politikere som er demokratisk valgt, og vi må forvente at de handler best mulig på vegne av innbyggerne, sier regionsleder i NHO, Torill Ytreberg.

– No har de tillyst folkeavstemninger over en lav sko, og vi mener det hadde vært bedre med innbyggerundersøkelser, og sett hva som kom der. Det hadde vært rådgivende nok, mener hun.

Midt i fylket ligger det i utgangspunktet an til flere store kommuner, først og fremst i form av stor-Molde og en omfattende sammenslåingprosess mellom et titalls kommuner rundt Ålesund. Nord og sør i fylket kan det bli innskrenking - eller utvidelse, gjennom sammenslåinger mellom nordmørskommuner og kommuner fra Sør-Trøndelag, samt Sunnmørskommuner og kommuner fra Sogn og Fjordane.

Ytreberg mener folkeavstemningene som nå skal holdes kan ødelegge for politiske prosesser som allerede har pågått i lang tid, og intensjonsavtaler som er inngått:

– Ei folkeavstemning er ikke alltid like lett å sette til side for politikerne. Den er mye mer forpliktene, og da er jeg spent på hva kommunene gjør hvis innbyggerne sier nei, mens man egentlig sitter med flere intensjonsavtaler. Jeg er redd for at mye av arbeidet som er lagt ned i disse intensjonsavtalene må legges bort. Og det ville vært trist.

Saken fortsetter under annonsen

Ungdommens reform

Når det først skal holdes avstemning, er kunnskapsnivået et bekymringsmoment, mener Ytreberg.

– Kommunene har kanskje vært for dårlig til å informere om hva hver enkelt avtale innebærer. Det kan få store og uheldige konsekvenser.

Hun håper særlig ungdommen har fulgt med på saken.

– Dette er jo en sak for framtiden, en sak for ungdommen. At de holdes informert, og at de bruker sin stemme er kjempeviktig, understreker hun.

I følge Kommunal Rapport skal 163 rådgivende folkeavstemninger om sammenslåing gjennomføres rundt om i landet før 1. juli, som er kommunenes svarfrist. For Møre og Romsdal er datoene 25. april (13 kommuner, hovedsaklig Nordmøre) og 19. mai (13 kommuner, hovedsaklig Sunnmøre) de viktigste.

Kommunereformen: Folkeavstemning i 23 kommuner

Saken fortsetter under annonsen