Konserndirektør i Kongsberg-gruppen, Hege Skryseth.

Foto

NTB Scanpix / Åserud, Lise

– Store muligheter for Norge

Publisert: 15. januar 2016 kl 09.03
Oppdatert: 15. januar 2016 kl 09.03

«Med teknologi som kjerne, og app som tilnærming har selskaper som Uber og Airbnb, snudd analoge bransjer på hodet, noe som er dårlig nytt for store deler av norsk næringsliv», skrev Aftenposten nylig.

Dette er feil, mener konserndirektør i Kongsberg-gruppen, Hege Skryseth. Hun mener dette paradigneskiftet må angripes på en helt annen måte:

– Tvert om, det ligger store muligheter for Norge i dette paradigmeskiftet. Vi er blant de mest digitaliserte i verden, og kombinert med den norske modellen, har vi bedre forutsetninger enn de fleste til å kunne utnytte dette paradigmeskiftet. Norge kan etablere en mye bredere og større industriell sektor, basert på digitalisert og automatisert produksjonsstyring, «big data», tingenes internett og bruk av ny teknologi. Da må vi dele kunnskap og ressurser, der store bedrifter må dra lasset sammen med de små- og mellomstore, sier hun til nettstedet 3in.no.

Forskningsstiftelsen SINTEF publisert nylig en rapport konsekvensene teknologi vil få på norsk nærings- og arbeidsliv. Beskjeden er klar: Norge må raskt ta grep, ettersom automatisering og digitalisering vil komme til å transformere nesten alle sektorer. Dette vil by på store utfordringer for landet, men ifølge Skryseth er det ikke selve endringene som blir den største utfordringen, men i stedet om disse endringene vil komme tidsnok.

– Den største utfordringen for landet er å unngå at vi kommer for sent i gang. For eksempel har Tyskland allerede iverksatt sitt nasjonale program «Industrie 4.0», og vi ser at store industriaktører som GE og Siemens investerer tungt i det digitale. Norge derimot, mangler fortsatt en tydelig og langsiktig visjon som klarlegger hvilke posisjon vi ønsker å ta i møte med endringene vi nå står overfor, sier hun til nettstedet.

 

 

Saken fortsetter under annonsen