Norske forskningsmiljøer får innen få år fri tilgang til en langt større database med vitenskapelige artikler. Håpet er at det skal heve nivået på egen forskning.

Foto

NTB scanpix

Stiller seg bak EUs vedtak om åpen tilgang til forskning

Publisert: 14. juni 2016 kl 09.40
Oppdatert: 14. juni 2016 kl 09.53

Sent i mai ble det endelig vedtatt at all offentlig finansiert forskning i EU skal være tilgjengelig vederlagsfritt og åpent, såkalt «open access» innen 2020. Blant de som jublet den gang var rektor ved Universitetet i Oslo, Curt Rice.

Til nå har mange prestisjefylte forskningsinstitusjoner i Europa, og Norge, kun gitt tilgang til sine forskningspapirer gjennom svært kostbare abonnementstjenester. I dag, tirsdag 14. juni, tok regjeringen de første formelle skrittene i retning å lovfeste «open access»-praksis for offentlig finansiert forskning.

Rapporten «Nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til forskningsresultater», utarbeidet av et utvalg bestående av representanter fra en rekke forskningsinstitusjoner i Norge, ble i dag overlevert til Kunnskapsdepartementet.

I den står det blant annet: «Der forskning er betalt av det offentlige, er det dypt problematisk når resultatene av forskningen ikke blir gjort offentlig tilgjengelige, dersom ikke bestemte hensyn til for eksempel personvern eller sikkerhet tilsier noe annet.» Det påpekes også at ikke mer enn omtrent 16% av norske vitenskapelige artikler ble publisert åpent i 2015.

Utvalget har arbeidet i et drøyt halvt år med rapporten, og konkluderer med at den norske regjeringen bør stille seg bak EUs vedtak fra mai.

– EUs mål om full åpenhet innen 2020 er ambisiøse, og vi mener Norge må støtte opp under dette målet, sier utvalgsleder Torkel Brekke som overleverte rapporten til kunnskapsministeren tirsdag.

Blant hans og resten av utvalgets anbefalinger er et nasjonalt vitenarkiv, og en finansieringsordning som belønner publisering i åpne tidsskrift. Se alle de anbefalte retningslinjene nederst i saken, eller klikk her!

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har forventninger til at anbefalingene vil hjelpe oss å få fortgang i arbeidet med åpen tilgang i Norge, og også bidra til dette viktige arbeidet internasjonalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som påpeker at regjeringens mål er at «forskning som er finansiert med offentlige penger, skal være åpent tilgjengelig for den samme offentligheten.»

– Dette vil fremme både akademisk arbeid og bruken av forskning i samfunnet. Derfor har vi hatt store forventninger til utvalgets arbeid, sier kunnskapsministeren.

Regjeringens utvalg for utredning av åpen tilgang til forskning:

  • Torkel Brekke, Universitetet i Oslo

  • Petter B. Brandtzæg, SINTEF

  • Tove Klæboe Nilsen, Universitetssykehuset i Nord-Norge

  • John-Arne Røttingen, Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet

  • Oddrun Samdal, Universitetet i Bergen

  • Margunn Aanestad, Universitetet i Oslo

  • Johannes Waage Løvhaug, Norges forskningsråd

 

Utvalgets nasjonale retningslinjer

  1. Forskere finansiert av norske offentlige midler skal som førstevalg publisere sine vitenskapelige artikler i tidsskrift med åpen tilgang (såkalt gull Open Access).

  2. Forskere som velger tidsskrift uten åpen tilgang, skal gjøre artikkelen åpent tilgjengelig i et vitenarkiv (såkalt grønn Open Access). Tilgang bør gis maksimalt seks måneder etter publisering for STM-fagene (Science, Technology and Medicine) og tolv måneder for humaniora og samfunnsvitenskap i tråd med EU-kommisjonens anbefalinger.

  3. Alle forskningsutførende institusjoner skal sørge for at deres forskningsartikler deponeres i et egnet vitenarkiv senest ved publiseringstidspunktet, uavhengig av publiseringskanal og uavhengig av om det er mulig å gjøre dem åpent tilgjengelig. Deponering er en forutsetning for at artiklene skal telle i den resultatbaserte omfordelingen.

  4. Institusjoner og konsortier som forhandler avtaler med forlag om kjøp av tilgang til elektroniske ressurser skal sørge for at avtalene inneholder tiltak som a. muliggjør åpen tilgang, b. er transparente med hensyn til betingelser og c. er budsjettnøytrale.

  5. Offentlige forskningsfinansierende institusjoner skal bidra til å dekke kostnader til åpen publisering. Private og ideelle organisasjoner som finansierer forskning oppfordres til det samme.

  6. Alle forskningsutførende og forskningsfinansierende institusjoner skal etablere eller revidere egne retningslinjer for åpen tilgang i tråd med de nasjonale retningslinjene.

  7. Alle forskningsutførende institusjoner skal legge til rette for infrastruktur og administrative rutiner som gjør det enkelt for forskerne å følge retningslinjene.