Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen (t.v.) konstaterer at stadig flere kommuner hopper av forsøksordningen som helseminister Bent Høie (H, t.h.) og regjeringen har lagt opp til fra 1. mai med statlig finansiert eldreomsorg.

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stadig færre kommuner vil prøve statlig eldreomsorg

Publisert: 1. april 2016 kl 09.52
Oppdatert: 1. april 2016 kl 09.52
Sist ut med å trekke seg er Moss, som torsdag varslet at kommunen snur. Rådmann Bente Hedum sier det «ikke vil være forsvarlig å delta i forsøksordningen».

– Forsøksordningen ville forpliktet kommunen til et høyere kostnadsnivå for omsorgstjenester, som ville gått på bekostning av øvrige tjenester i kommunen, heter det i en pressemelding.

Regjeringen bevilget i statsbudsjettet for 2016 150 millioner kroner til det treårige forsøket med statlig finansiering av omsorgstjenester.

Ordningens forkjempere mener den vil sørge for at eldreomsorgen ikke er avhengig av økonomien i hver enkelt kommune.

Opprinnelig skulle 18 kommuner være med, men nå skal bare sju-åtte kommuner være villige til å bli med på forsøket, som starter 1. mai.

– Bør være en vekker

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen er ikke overrasket over at stadig flere kommuner nå forlater forsøksordningen.

– Vi er positive til at staten kan bidra sterkere til å sikre kvalitet og finansiering i eldreomsorgen. Men poenget er at da må du være villig til å betale for det og gjøre det på en ubyråkratisk og direkte måte, sier han til NTB.

– Regjeringen har dessverre gått seg vill i et byråkratisk skjemasystem som i tillegg mange kommuner taper store beløp på å være med på.

Ap-politikeren mener det må et mye bedre politisk håndverk til før man inviterer kommunene til å delta.

Frp-hjertesak

Frp har i årevis ivret for ordningen som nå skal prøves ut. I januar reiste partiets eldrepolitiske talsperson Bård Hoksrud rundt i norske kommuner for å feire at prøveprosjektet ble en realitet etter budsjettforhandlingene i fjor høst.

– I forsøkskommunene vil ikke lenger kommunens økonomi være avgjørende for omsorgen til de eldre, proklamerte Hoksrud da han besøkte Østfold.

Men nå har Østfold-kommunene Trøgstad og Moss trukket seg, i likhet med blant andre Narvik, Flesberg, Gjerstad, Lenvik, Stange, Sykkylven, og Vestre Slidre.

– Jeg skulle gjerne sett at flere var med i prøveordningen, men jeg er overbevist om at dette vil vise seg å være en suksess, sa Hoksrud i februar.

Får tilskudd

I regjeringens forsøk skal det prøves ut om statlige tildelingskriterier og statlig satte budsjettrammer gir økt likebehandling på tvers av kommunegrenser, og riktigere behovsdekning.

Forsøkskommuner får inntil 25 millioner kroner i støtte fra finansminister Siv Jensen (Frp).

Av de to modellene som skal prøves ut, er den ene Frps foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Kommunene må forholde seg til nasjonale kriterier og en statlig satt budsjettramme.

Den andre modellen er mykere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes.

Ap har for sin del tatt til orde for en reform der man kombinerer et bedre system for måling av kvalitet i kommunene med et ubyråkratisk sektortilskudd – en ekstrabevilgning til kommunenes eldreomsorg. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen