SSB: Største prisvekst på åtte år
– Dette får konsekvenser for folks privatøkonomi. Det blir vanskeligere å opprettholde kjøpekraften fordi lønnsveksten for mange vil være lavere enn den generelle prisstigningen i år, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.
I juni var årsveksten på 3,7 prosent. Statistisk sentralbyrå forklarer delvis den økte takten i prisstigningen med et prishopp på drøye 11 prosent på flyreiser fra juni til juli i år. Økte strømpriser og dyrere mat har også bidratt til prisstigningen.
Dyrere mat
Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,6 prosent fra juni til juli. Den underliggende prisveksten (KPI-JAE) der avgiftsendringer og energivarer holdes utenom, var på 0,7 prosent fra juni til juli og 3,7 prosent det siste året ifølge SSB.
Prisveksten den siste måneden skyldes i hovedsak dyrere mat, som nå har hatt prisøkning fire måneder på rad.
– Matvareprisene har tradisjonelt steget en del fra juni til juli. I år var oppgangen 3,1 prosent. Prisøkningen på kjøtt på 3,2 prosent bidro mest til oppgangen i KPI totalt sett, mens fisk og sjømat var gruppen som hadde størst prisøkning med 5,9 prosent, skriver SSB.
Prisene på importerte jordbruksvarer steg 3,3 prosent mens de norske jordbruksvarene økte 1,9 prosent.
Konkurranse
Direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen, viser til at matvareprisene samlet sett har hatt en svakere prisøkning enn den samlede konsumprisindeksen det siste året.
– Til tross for at den svake kronekursen har ført til prisøkninger på importerte matvarer og innsatsvarer til norsk matindustri, har den sterke konkurransen i dagligvaremarkedet medført at forbruker foreløpig ikke har fått merke stort til den svake kronekursen når de handler mat, sier Ingvill Størksen.
Hun viser til tall fra NIBIO/IMF som viser at prisene på internasjonale mat- og drikkevarer har økt med 7,1 prosent det siste året.