Spillet om TTIP endret etter brexit
Spillet om en internasjonal handelsavtale mellom EU og USA, den såkalte TTIP, går inn i en avgjørende fase. Både Tyskland og Frankrike har signalisert at det vil bli vanskelig å få på plass en avtale.
I utgangspunktet kan det høres ut som et forhandlingsutspill for å presse motparten. Og EUs handelskommissær Cecilia Malmström var raskt ute med å erklære samtalene for døde. Men det hvite hus insisterer på at de fortsatt har håp om å ferdigstille en avtale innen jul.
Det kan bli en dyrekjøpt avtale for amerikanerne. Uten Storbritannia kan EU true med å droppe hele avtalen for å tekkes egne velgere.
Vanskelig uten Storbritannia
– Avtalen har hengt i en tynn tråd lenge. Det som er nytt, er at Storbritannia ikke lenger er en del forhandlingene på EU-siden, og Storbritannia har historisk vært en større tilhenger av liberale handelsavtaler enn Tyskland og Frankrike, sier professor ved Universitetet i Oslo Karen Helene Ulltveit-Moe.
Selv om hun ikke sitter på kunnskap om hva som foregår på innsiden av forhandlingene, er hun skeptisk til at det vil bli mulig for partene å enes før fristen.
– Mitt inntrykk er at det gjenstår for mye til at de vil rekke det, sier hun og peker på den økende skepsisen mot handel i store deler av den vestlige verden.
– Det er vanskelig for mange å forstå hva avtalene fører med seg, det er uklart hvem som vil tjene, og hvem som vil tape på avtalene. Og det bidrar til å skape en uvilje, sier Ulltveit-Moe.
Saken fortsetter under annonsen
Nå har det alltid vært vinnere og tapere i internasjonal handel, men i nyere tid har taperne fått en sterkere røst.
– Det skyldes at vi har fått mer handel mellom svært ulike land, og da blir både tapene og gevinstene større, forklarer hun.
Ulltveit-Moe mener man begår en feil når man sammenligner handelen mellom nord og sør med handel over Atlanterhavet:
– Jeg tror det vil bli annerledes. Her handler det om en avtale mellom en region og et land hvor tollsatsene i utgangspunktet er lave, og relativt like land hva angår teknologi og relativt ressursgrunnlag. Avtalen man forsøker å få på plass handler derfor mer om å komme frem til harmonisert nasjonal regulering. Men til det knytter det seg mye følelser, politikk og historie, sier hun.