Få oversikt: Norge i streik
Partene i de fire pågående streikene er som følger:
-
Sykehusstreiken: Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne helse og Legeforeningen mot Spekter.Avsluttet med tvungen lønnsnemnd! -
Oljeservicestreiken: LO-forbundet Industri Energi mot Norsk olje og gass i NHO.Løst! -
Energistreiken: EL og IT forbundet, som er tilknyttet YS, samt Fagforbundet, Delta og Parat mot KS Bedrift.
-
Togstreiken: Norsk Lokomotivmannsforbund i LO Stat mot Spekter.
Til sammen er 1795 ansatte tatt ut i streik (per 11. oktober). etterfulgt av oljeservicestreiken (335) og togstreiken (118).
Sykehusstreiken
Denne streiken er løst! Les mer her.
Akademikerne helse gikk ut i streik ved midnatt 7. september, etter at meklingen med Spekter havarerte. Det ble gjennomført tvungen mekling 6. oktober, uten at det førte noen vei. Streiken er den lengste noen sinne ved norske sykehus, og er inne i sin sjette uke.
Retorikken fra de forskjellige partene har vært uklar, men uenigheten grunner i bestemmelsesrett for utarbeidelse av legenes arbeidstidsordninger.
Akademikerne vil tariff-feste en ordning som sikrer såkalte «rullerende» planer, noe de mener gir nødvendig en nødvendig forutsigbarhet - spesielt fordi legene i stor grad er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser. Arbeidsgiverne, ved Spekter, vil imidlertid beholde dagens avtaletekst, men har signalisert at deres tolkning av den kan føre til andre løsninger for noen. Legene er blitt tilbudt en avtale som sikrer deres tillitsvalgte deltakelse i prosessen, men de krever medbestemmelse.
De streikende inkluderer akademikergrupper ved norske sykehus, som leger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere - flere i lederstillinger.
Torsdag 13. oktober trappes streiken opp for niende gang. Da vil til sammen 682 medlemmer ved 16 sykehus være i streik.
De streikende har skjermet en del avdelinger, inkludert behandling av barn og kreftsyke.
Denne streiken er avsluttet med tvungen lønnsnemnd! Les mer her.
Mer om:
Oljeservicestreiken
Denne streiken er løst! Les mer her.
Industri Energi og Norsk olje og gass kom ikke til enighet i meklingen 20. september, og streiken var et faktum fra kl. 0700 21. september. Uenigheten ligger hovedsakelig i lønnsforskjeller til andre grupper i oljeindustrien, og de streikende proklamerer at «alle oljearbeidere er like mye verdt». Arbeidsgiverne streiken er «unødvendig og urimelig», spesielt fordi sektoren er inne i en svært tung tid.
Så langt er 335 ansatte tatt ut i en svært målrettet streik, som rammer avfallsbehandlingen og miljøhensyn i oljesektoren. Det har tvunget flere til å redusere eller avslutte virksomheten på rigger. Selskapene som primært er rammet inkluderer Schlumberger Norge AS, Baker Hughes Norge AS, Halliburton AS, Oceaneering AS og Oceaneering Asset Integrity AS.
Redusert aktivitet grunnet streiken har ført til manglende arbeidsoppgaver, og oljeserviceselskapene og rederiforbundet har så langt permittert eller sendt ut varsel om permisjon til over 2000 personer på grunn av dette.
Denne streiken er løst! Les mer her.
Mer om:
Energistreiken
696 medlemmer i EL og IT Forbundet, i totalt 38 selskaper, er i streik etter at konflikten ble utvidet tirsdag. Meklingen mellom EL og IT Forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat og KS Bedrift brøt sammen på morgenkvisten 22. september, seks timer på overtid.
Konflikten dreier seg først og fremst om de ansattes hviletid mellom beredskapsvakter. Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år. Det utgjør ifølge arbeidstakerne omtrent ti hviledager i året for en beredskapsvakt. Hovedargumentasjonen ligger i at deres søsterbedrifter i NHO allerede har fått tariff-festet den gamle løsningen.
Streiken er ikke veldig synlig for publikum, men vil kunne få store konsekvenser om strømmen skulle gå i områder der energiselskapene er rammet av streik. Forbundet advarer mot at det kan ta lang tid før en eventuell feil rettes, med mindre liv og helse står på spill.
NB! En eventuell tvungen mekling vil skje rundt 22. oktober.
Mer om:
Togstreiken
Evt lokførerstreiken. 118 lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbund streiker etter at det meklingen mellom LO Stat og Spekter brøt sammen 28. september. De streikende medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet.
Arbeidstakerne vil ha tariff-festet kravet til lokførerutdanningen, mens arbeidsgiversiden mener dette ikke hører hjemme i en tariffavtale, og at det er myndighetenes ansvar å fastsette krav til utdanning. Det har imidlertid kommet frem at blant andre Flytoget har godtatt lokførernes krav om å tariff-feste utdanningskravene.
Alle lokaltog på Østfoldbanen ble innstilt etter at streiken ble trappet opp 8. oktober. Senere har Nettbuss blitt anklaget for streikebryteri fordi de har satt inn ekstrabusser på strekninger der trykket er ekstra stort på grunn av tog-mangel.
Denne streiken rammer såpass mange at den nok er den heteste kandidaten til tvungen lønnsnemnd.
NB! En eventuell tvungen mekling vil skje rundt 28. oktober.
Mer om: