Slik skal Kinas WeChat erobre verden
WeChat begynner å smått å bli mer kjent i Vesten. I går skrev NRK-Beta om appen, det de omtaler som kinesiske "Vipps" brukte nemlig bare en uke på å passere alle Paypals transaksjoner for 2015.
Men WeChat er mer enn bare en app for å sende penger. Som Dagens Perpsektiv beskrev det i fjor, ser WeChat ut som en hvilken som helst annen meldingsapp. Den ligger på smarttelefonen, du har kontaktene dine der, og du kan bruke den til å sende meldinger. Men den kan også gjøre veldig mye mer, ifølge Connie Chan i Venture- og investeringsselskapet Andreesen- Horowitz.
WeChat har eksistert i snart fem år og ble lansert av det kinesiske selskapet Tencent. Appen hadde i midten av 2015 om lag 550 millioner aktive brukere i måneden, og enda 500 millioner mindre aktive brukere registrert. Ved siste telling var antallet kommet opp i 650 millioner brukere. Nesten alle er i Asia. Og mens de fleste apper prøver å leve av reklame, er det ikke her WeChat har tjent penger. Det er i alle tjenestene appen tilbyr.
I tillegg til vanlig kommunikasjon kan WeChat-brukere bestille taxi, bestille mat, kjøpe kinobilletter, spille spill, sjekke inn for flyreiser, sende penger til venner, få tilgang til treningsdataene sine, bestille legetimer, få bankutskrifter, betale vannavgifter, gjenkjenne musikk, søke etter bøker på det lokale biblioteket, møte fremmede i nærheten, følge nyheter, lese magasinartikler og donere til veldedighet, alt i en og samme app, skriver Chan og forklarer at kinesiske apper har for vane å pøse på med funksjonalitet i motsetning til vestlige apper, som ofte forenkler og baserer seg på et økosystem av flere apper. Hun tror det i realiteten eksisterer millioner av små apper i WeChat, litt som millioner av hjemmesider på internett. Det gjør WeChat til et eget operativsystem for nettet - i mobilform.
Globale ambisjoner
Interessen for WeChat knytter seg til at de har klart det hverken Apple eller Google har lykkes med så lang, å få folk til å bruke digitale lommebøker. Og nå har Wechat tenkt å erobre verden.
Denne måneden åpnet Wechat lommebok-funksjoner for brukere i Hong Kong og i Sør-Afrika. Det gjør dem til de to første regionene utenfor det kinsiske fastlandet som får denne tilgangen. Det er foreløpig ikke snakk om den samme enkle tjenesten som kineserne selv har, WeChat kan bare brukes til billettkjøp for reiser og lignende i Hong Kong med det første.
Flere har pekt på at WeChat har en klar fordel over for eksempel Apples løsning Apple Pay i racet for å bli den globale, digitale lommeboken. For det første kan WeChat lastes ned på alle operativsystem - inkludert Windows desktop. De 650 millioner brukerne gir appen enorme nettverkseffekter, i hvert fall i visse markeder der appen blir mye brukt.
På bloggen sin skriver WeChat-eier Tencent at appen er mest populær i land utenfor Kina der kinesisk språk er vanlig i større grupper av befolkningen, som i Malaysia, Taiwan, Singapore og Hong Kong. I andre land vil Tencent innta en mer avventende holdning før de investerer store summer.