Vil ha lærere med spesialkompetanse: – Elevene i norsk skole skal lære mer. Derfor innfører regjeringen femårig masterutdanning for alle grunnskolelærere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto

NTB-scanpix.

Slik blir den nye, femårige lærerutdanningen

Publisert: 8. juni 2016 kl 10.48
Oppdatert: 8. juni 2016 kl 10.48

– Elevene i norsk skole skal lære mer, og vi trenger en ny og forbedret lærerutdanning. Derfor innfører regjeringen femårig masterutdanning for alle grunnskolelærere fra høsten 2017, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Kunnskapsdepartementet har fastsatt en ny rammeplan som legger føringene for innholdet i den femårige lærerutdanningen. Neste generasjon lærere vil få mer forskningsbasert kunnskap, mer faglig fordypning og mer praksis før de skal ut i jobb, heter det fra Kunnskapsdepartementet.

Femårig utdanning

Å gjøre lærerutdanningen om til en femårig masterutdanning, er en av de viktigste satsingene i Regjeringens strategi Lærerløftet – på lag for kunnskapsskolen.

Fra høsten skjerpes i tillegg karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene.

Lærerstudentene på utdanningen for trinn 1 til 7 vil kunne ta mastergrad i begynneropplæring, noe som er helt nytt. De som vil bli lærere på  trinn 7 til 10 kan velge utdyping i enkelte fag. For begge masterutdanningene blir digitale ferdigheter og bruk av IKT i undervisningen sterkere vektlagt enn i dag – i alle fag, heter det.

Fremtidige lærerstudenter vil kunne ta masterfordypning i profesjonsrettet pedagogikk eller spesialpedagogikk, i tillegg til alle undervisningsfagene i skolen.

Saken fortsetter under annonsen

Lærerstudentene vil også få mer praksis enn før: Antallet praksisdager er økt fra 100 til 110 dager. I tillegg kommer 5 dager observasjonspraksis. De som skal undervise de yngste elevene, skal ha 5 dager praksis i barnehage.

Kritikk fra LO

Utdanningsforbundet og Pedagogstudentene er tilhengere av det nye masterstudiet, men har enkelte innvendinger mot innretningen. LO-forbundet Skolenes Landsforbund er  motstandere av hele opplegget.

– Allmennlæreren blir borte, uten at vi har sett noe sykdomstegn. Dette er akademisk jåleri, sier forbundsleder Anne Finborud til Aftenposten.

Hun understreker at forbundet ikke er mot kunnskap eller master-lærere, men protesterer på at den nye utdanningen blir gjort obligatorisk.

Fakta om ny lærerutdanning

  • Fra høsten 2017 blir det femårig masterutdanning for alle grunnskolelærere.
  • Med masterkompetanse vil lærerne få spesialkunnskap om et avgrenset fagområde.
  • Lærere på trinn 1-7 kan ta master i begynneropplæring.
  • Det skal også lages nasjonale retningslinjer for de nye lærerutdanningene.
  • Høyskoler og universiteter som tilbyr lærerutdanning skal lage en egen programplan, basert på den nye rammeplanen og de nasjonale retningslinjene.

 

Saken fortsetter under annonsen