Slår alarm om fryktkultur på filmskolen
Professor og filmprodusent Finn Gjerdrum går hardt ut mot ledelsen på Den norske filmskolen på Lillehammer. I et innlegg i nettavisen Rushprint angriper han dekan Thomas Stenderup som har sittet i to åremål og så langt ikke har vist tegn til å ville gå av.
Gjedrum beskriver dekan-jobben som svært viktig ved det som er den vikigste filmutdanningen i Norge, som også er en av landets dyreste utdanninger.
– Den sittende dekanen har gjennom åtte år drevet Filmskolen som en slags eneveldig hersker, både faglig og administrativt, heter det i innlegget.
Gjedrem mener Stenderups lederstil er gammeldags og kan ha medvirket til at arbeidsmiljøet ved filmskolen har fått kritikk fra flere hold. Samtidig beskriver han at det hersker en fryktkultur ved skolen.
Gjerdrum mener også at høyskolen har gjort for lite for å markedsføre at åremålet er i ferd med å løpet ut slik at nye kandidater kan søke på stillingen.
Thomas Stenderup
Cand.polit. i økonomi fra Universitetet i København og Den danske filmskoles fireårige grunnutdannelse med produksjon som fagområde.
Har undervist i økonomi og vitenskapsteori ved universitetene i København og Roskilde og ved Handelshøyskolen i København. Videre har han vært programredaktør i dansk TV, generalsekretær i EU's media program Documentary og områdedirektør for produksjon og utvikling ved Dansk Filminstitut i forbindelse med sammenslåingen av alle filminstitusjonene i Danmark.
Kilde: Hil
Riktig med kritkk
Kirsti Bonnier Rask ved Sørnorsk filmsenter synes kritikken mot Stenderup er på sin plass. Hun har vært gjesteforelseser ved skolen, men har trappet ned engasjementet som følge av en omlegging av lønnssystemet. Nå får gjesteforelesere ved filmskolen mindre og mindre betalt per time jo lenger forelesingsrekken deres varer.
– Det er ingen tvil om at det er flere problemer på den skolen og at mange av de er knyttet til lederstilen til Stenderup, sier hun til Dagens Perspektiv.
Hun peker på at flere har forsøkt å ta opp endringen i lønnssystemet uten å bli hørt fra toppen.
– Det er blitt neglisjert. Det er ikke enkelt å ha en annen mening enn sjefen der, sier hun.
Endringen kan også ha skadet kvalitetsnivået på sikt, ifølge Bonnier Rask. Et kurs som hun vanligvis ville holdt over 14 dager, holdes nå over tre dager som følge av lønnssystemet.
Hun er også enig i Gjerdrums kritikk av mangel på oppmerksomhet rundt utlysningen av stillingen.
– Åremål er der for å skape debatt rundt ledelsen og hvor skolen skal i fremtiden. Det er ikke gitt at tre perioder skal deles ut fritt, sier hun.
Stabil kvalitet
Rektor ved Høyskolen i Lillehammer, hvor filmskolen er underlagt, sier i en kommentar til nettstedet at de kommer til å lyse stillingen bredere ut enn de har gjort til nå. Hun sier også at Den norske filmskolen er betydelig styrket under Stenderups ledelse.
Styremedlem på filmskolen og tidligere elev, Fredrick P. N. Howard sier til Dagens Perspektiv at han ikke kjenner Stenderup personlig, men at hans oppfatning er at kvaliteten på elevene fortsatt er god, og at utdanningen er godt tilpasset filmnæringens behov.
DP har etter flere forsøk ikke lyktes å få svar fra Thomas Stenderup til denne saken.