Sladder og baksnakking er en del av hverdagen på mange arbeidsplasser
Halvparten av alle dansker opplever at kolleger snakker stygt om andre kolleger på jobben, viser ny undersøkelse. Sladder og baksnakking er en del av jobbhverdagen.
47 prosent av danskene opplever sladder, baksnakking og sure kommentarer på jobben. I offentlig sektor er sladrekulturen mest utbredt, mens man er tøffest i tonen mot hverandre i industrien. Det viser en fersk undersøkelse Deloitte har utført i Danmark.
– Særlig der det er sterk konkurranse mellom kolleger, sitter sladderen løst, heter det i en pressemelding om undersøkelsen, skriver avisen Berlinske.
Men arbeidsmiljøet blir ikke bare formørket av sladder. 32 prosent av de drøyt 2000 danskene som svarte på undersøkelsen, sier at de har hatt kolleger eller ledere som snakker stygt direkte til andre, mens 16 prosent mener det har pågått ren mobbing på arbeidsplassen.
I offentlig sektor har 55 prosent overhørt kolleger baksnakke andre. I industrien er andelen 49 prosent.
– Tallene viser at vi i alt for stor grad tar følelser med på jobb, mener ledelsesrådgiver Kim Domdal i danske Deloitte.
31 prosent sliter med sjefen
Også i Norge har lignende undersøkelser vist at konflikter og dårlig arbeidsmiljø preger mange arbeidsplasser.
Statistisk sentralbyrås siste store levekårsundersøkelse – fra 2013 – viser at 31 prosent av norske arbeidstagere ofte eller av og til opplever dårlig forhold mellom ansatte og ledelse og 22 prosent opplever dårlig forhold ansatte i mellom. 7 prosent av alle er selv involvert i konflikter på jobben. Ifølge SSBs levekårsundersøkelse ha konfliktnivået gått noe ned siden 1989.
Graden av konflikter er større i sikkerhetsbransjen og blant sykepleiere og ansatte i undervisningsyrker enn for andre yrkesgrupper. To av fem i disse yrkene opplever dårlig forhold mellom ansatte og ledelsen. Også dårlige forhold mellom ansatte er vanlig å oppleve hvis man er sykepleier eller ansatt innenfor undervisning, ifølge SSB, som har valgt ut spesifikke yrkesgrupper i sin undersøkelse.
Konfliktnivået er lavest innen IKT-sektoren, heter det.
Slik kan du selv til bedre arbeidsmiljø
Arbeidstilsynet har flere såkalte «faktasider» på sitt nettsted –blant annet om både «stress på jobben» og «mobbing og trakassering på arbeidsplassen».
Følgende er Arbeidstilsynets tips for hvordan du selv kan bidra til et godt arbeidsmiljø:
- Husk at ditt bidrag er viktig: Vær bevisst på din egen påvirkningskraft. Alle kan påvirke eget arbeidsmiljø. Du har både ansvar og mulighet for å bidra positivt til en god arbeidsdag for alle.
- Ta initiativ: Si fra til lederen din dersom det er noe i arbeidsmiljøet som ikke er bra. Ta initiativ og foreslå forbedringer dersom du synes det er behov for det.
- Bidra til god dialog: Snakk med leder og kolleger om det som er vanskelig. Slik kan dere sammen skape en åpen og god dialog, med takhøyde for å ta opp problemer.
- Del kunnskap: Del kunnskap, informasjon, tips og råd med kollegene dine.
- Ta deg tid: Ta deg tid til de rundt deg i hverdagen. God sosial støtte fra kolleger og leder gjør oss i stand til å takle større utfordringer og er en viktig buffer mot stress, overbelastning og sykdom.
- Bidra til en god tilbakemeldingskultur: Gi konstruktive tilbakemeldinger – og ta imot tilbakemeldinger på en konstruktiv måte. Alle kan bli bedre og tilbakemeldinger gir mulighet for læring og utvikling.
- Gi anerkjennelse: Alle trenger å bli sett og verdsatt for å trives på jobb. Lytt til andre og vis interesse for det kollegene dine jobber med. Gi kollegene dine anerkjennelse for den jobben de gjør.
- Følg felles kjøreregler: Følg de kjørereglene og rutinene dere har blitt enige om på arbeidsplassen din.
- Ta avstand fra mobbing: Ikke aksepter mobbing eller utfrysing. Ta kontakt med verneombudet hvis du er usikker på hva du bør gjøre.
- Vær inkluderende: Snakk pent om hverandre. Snakk med folk, ikke om folk. Den gode fellesskapsfølelsen – vi-følelsen – er et viktig kjennetegn på et sunt og godt arbeidsmiljø.