Tirsdag klokken 12 gjennomføres det mekling mellom partene i togstreiken, og det meldes om positivitet i begge leire.

Foto

Torstein Bøe / NTB scanpix

Siste sjans for enighet i togstreiken

Publisert: 25. oktober 2016 kl 09.35
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Norsk lokomotivmannsforbund (NLF) og Spekter takket begge ja til Riksmeklingsmannens tilbud om meklingsbistand da førstnevnte fremmet et løsningsforslag i togstreiken som har lammet store deler av togtrafikken på øst- og sørlandet mandag.

Dermed møtes partene som har vært i konflikt siden 28. september på Grensen i Oslo tirsdag klokken 12. Det er kun få dager til partene uansett ville bli kalt inn til tvungen mekling (etter 30 dager i streik), og det anses som et svært positivt tegn at partene selv initierer en ny meklingsrunde.

Dermed er det håp om at streiken kan avsluttes allerede tirsdag eller onsdag.

Løsningsforslag

Konflikten har i all hovedsak handlet om arbeidstakers krav om tariffesting av kompetansekrav eller utdanning for lokførere. Arbeidsgiver har ment at dette ikke hører hjemme i en tariffavtale, men er myndighetenes ansvar. Dét har NLF sagt seg enige i.

Myndighetene har imidlertid varslet at en lovfesting av kompetansekrav til lokførere ikke vil komme før nærmere nyttår - tidligst.

Løsningsforslaget fra NLF innebærer blant annet en separat avtale med NSB, uavhengig av tariffavtalen. I denne skal det samme kompetansekravet som frem til nå har vært ønsket i tariffavtalen fastsettes, men avtalen skal være midlertidig, og opphøre i dét myndighetene kommer med sine egne standarder.

Saken fortsetter under annonsen

Siste sjanse?

Spekter bekrefter at de har mottatt forslaget, og at arbeidet med det startet mandag ettermiddag. 

Om meklingen tirsdag ikke skulle føre frem levnes partene liten sjanse til å finne nye løsningsmuligheter før den tvungne meklingsrunden, som eventuelt vil finne sted rett før helgen. 

Det som nå oppfattes som innspurten av den omfattende streiken har flere paraleller til sykehusstreiken som ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd tidligere denne måneden. Også der var Spekter arbeidsgiverpart, og den som ikke ville gå med på kravene. I likhet med dagens mekling ble det i sykehusstreiken gjennomført frivillig mekling basert på et løsningsforslag relativt kort før datoen for tvungen mekling. Konflikten gikk imidlertid fra vanskelig til fullstendig fastlåst.

Foto
Lokfører Janne Håkonsen holdt apell utenfor Stortinget dagen etter at det ble tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken. (Foto: NTB scanpix)

Blant annet handlet den konflikten om arbeidstidsordninger og medbestemmelse for leger, og lå dermed utenfor de tradisjonelle «lønnsforhandlingsrammene», som også er tilfelle i togstreiken. Spekter-leder Anne-Kari Bratten sto, og står, fast på at slike krav ikke hører hjemme i tariffavtaler.

Saken fortsetter under annonsen

– Et angrep på den norske modellen, ble arbeidstakers motrop og parole. Dette sluttet NLF seg til under en «politisk markering» foran Stortinget tidligere i oktober. Da ble det også sagt at politikerne har vært for passive i begge de nevnte streikene.

I sykehusstreiken ble arbeidsgiver ansett som foreløpig vinner, i påvente av lønnsnemndas avgjørelse. Det er ventet at den ikke vil involvere store endringer i eksisterende avtale, noe som i så fall vil oppfattes som en seier for Spekter.

At myndighetene har varslet egne retningslinjer eller krav til utdanning av lokførere innen få måneder gir imidlertid ekstra insentiv til en løsning partene imellom.

Dagens Perspektiv kommer tilbake med mer!