Sikkerhetseksperter slår alarm om nettkriminalitet
I rapporten «Trusler og trender 2016» trekker Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) fram hovedutfordringene ved dagens nettbruk.
Analysen som ble offentliggjort tirsdag, gir grunn til bekymring.
– Nettkriminaliteten er blitt den tredje vanligste formen for kriminalitet, likevel ser vi at politiet i Norge er dårlig rustet til å ta av seg av problemet, sier administrerende direktør Roger Johnsen i NorSIS, som peker på at politiet svært ofte henlegger slike saker.
– Undersøkelser viser at folks tillit til politiet i slike saker er lav, og at bare 13 prosent av dem som rammes av nettbasert kriminalitet anmelder forholdet, sier han.
Identitetstyveri
Spesielt urovekkende er framveksten av nettsvindel og ID-tyveri, mener Johnsen.
Rundt 150.000 nordmenn har opplevd ID-svindel i løpet av de to siste årene, forteller han.
– Det er snakk om alvorlig misbruk, og mange opplever å gå i langvarig frykt for hva ID-en deres vil bli brukt til.
Norge på femte plass
NorSIS peker på at digitaliseringen i Norge går svært raskt.
– Norge er nå det femte mest digitaliserte landet i verden. I 2014 var 95 prosent av norske husholdninger på nett, mens gjennomsnittet i Europa lå på 73,5 prosent. I løpet av 2016 tror vi at vi for alvor vil se at grensen mellom internett og den fysiske verden viskes ut, med stadig flere smarte maskiner og roboter. Med det følger store sikkerhetsutfordringer, understreker Johnsen.
Kriminelle utvikler stadig mer sofistikerte metoder for å svindle og lure fra oss penger.
– Etter hvert som antivirus og sikrere datasystemer har gjort hacking vanskeligere, har de kriminelle tilpasset sin taktikk. Statistikken viser at samtidig som skadene som oppstår etter virusangrep går ned, øker andelen som har lidd økonomisk tap som følge av falske nettsider og falsk informasjon.
Ikke bare de naive
Johnsen sier at det slett ikke bare er lettlurte og naive personer som går i nettfeller.
– Metodene som brukes er svært sofistikerte. Man ser at svindlere, f.eks. gjennom nettdating, bruker lang tid på å bygge opp tillit.
– Vi har også det vi kaller direktør-svindel, det vil si at den kriminelle utgir seg for å være direktør i et selskap, og ber om overføring av penger til økonomiavdelingen i samme selskap. Flere hundre millioner kroner er blitt overført gjennom slik type svindel, sier Johnsen.
NorSIS mener åpenhet er en av metodene for å komme nettkkriminalitet til livs.
– Våre anbefalinger går ut på bredere samarbeid og større åpenhet mellom offentlig og privat sektor. Politiet må dessuten styrke sin satsing. I dag er det bare Oslopolitiet og Kripos som har bygd opp god kompetanse. Men de mangler fortsatt kapasitet, fastslår Johnsen.
Et annet forhold som NorSIS mener må få mer oppmerksomhet er krenkelser og nettvold. I løpet av to år har henvendelsene til oss om «slettmeg.no» økt med 30 prosent. Slettmeg.no er en veiledningstjeneste for den som føler seg krenket på nett.
– Medaljens bakside til frie ytringer er nett-troll, mobbere og kriminelle, understreker han.