En mann avgir stemme i presidentvalget i et valglokale i Lisboa.

Foto

Hugo Correia / Reuters / NTB scanpix

Seier til Sousa i Portugal

Publisert: 25. januar 2016 kl 09.03
Oppdatert: 25. januar 2016 kl 09.03

Da så godt som alle stemmene var talt opp, hadde Sousa fått en oppslutning på over 52 prosent. Dermed har han sikret seg de 50 prosentene han trenger for å unngå en ny valgrunde.

Sousas nærmeste rival, den uavhengige venstrekandidaten Antonio Sampaio da Novoa, fikk 22 prosent av stemmene.

I seierstalen gjorde Sousa det klart at han vil arbeide for å reparere splittelsen som har oppstått etter valget i oktober. I etterkant av valget kastet venstresiden sentrums-høyre-regjeringen som hadde innført knallharde sparetiltak, med omfattende kutt i offentlige tjenester.

Ønsker forsoning

Presidenten har først og fremst en seremoniell rolle, men ettersom det er presidenten som utpeker statsministeren, og som i krisesituasjoner kan oppløse nasjonalforsamlingen, kan den som blir valgt få stor innflytelse over Portugals skjøre regjeringsallianse.

– Dette valget setter en strek for en veldig lang valgprosess, som lammet landet og splittet et samfunn som allerede hadde sår etter flere år med krise. Det er på tide å bla om og de-traumatisere, starte en økonomisk, sosial og politisk forsoning, sa Sousa under talen på jussfakultetet på universitetet i Lisboa, hvor han underviser.

Marcelo Rebelo de Sousa, som er jurist med bakgrunn som politisk kommentator og TV-kjendis, har vært favoritten i valget. Han tilhører partiet Sosialdemokratene, som i Portugal er et borgerlig parti.

Saken fortsetter under annonsen
Venstresiden har flertall

Portugal fikk i 2011 et kriselån på i alt 78 milliarder euro, 735 milliarder kroner, og har deretter måttet føre en hard kuttpolitikk.

Venstresiden i Portugal vant valget i fjor høst og har flertall i nasjonalforsamlingen. Til tross for dette ba president Anibal Cavaco Silva høyrepolitikeren Pedro Passos Coelho danne regjering, av frykt for at venstrepartiene skulle nekte å etterkomme EUs krav om budsjettkutt.

Passos Coelhos regjering fikk imidlertid en kort levetid, og 10. november ble den kastet av nasjonalforsamlingen.

I dag er sosialistlederen Antonio Costa statsminister i landet. (©NTB)