Tøffe tak: «Det vil ikke stå noen kaker på bordet. Ikke for noen. Det blir kun salt og eddik.» Slik beskriver EUs president Donald Tusk situasjonen foran brexitforhandlingene. Torsdag og fredag holder EU toppmøte i Brussel. 

Foto

NTB-scanpix. 

Sannhetens time for EUs nye handelsavtale

Publisert: 17. oktober 2016 kl 09.24
Oppdatert: 2. november 2016 kl 17.02

EUs stats- og regjeringssjefer skal holde en bred debatt om handel når de samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag. Spørsmålet er ikke bare hva europeerne skal gjøre med forhandlingene som allerede pågår – hele retningen på EUs handelspolitikk skal opp til diskusjon.

De nye frihandelsavtalene med Canada og USA er begge i spill.

Samtidig vet europeiske ledere godt at enda vanskeligere forhandlinger ligger foran dem. Storbritannias utmelding av EU kan bli deres største handelsutfordring noensinne.

Vallonia sa nei

CETA-avtalen, den nye frihandelsavtalen mellom EU og Canada, går en svært usikker tid i møte etter at den for få dager siden ble nedstemt i regionforsamlingen i Vallonia i Belgia.

Den fransktalende regionen har bare 3,5 millioner innbyggere. Likevel kan Vallonias nei bli nok til å få CETA-forhandlingene til å spore av. Den politiske labyrinten Belgia har nemlig sju ulike folkevalgte forsamlinger som alle må si ja til avtalen før landets føderale regjering kan godkjenne den.

Planen var at EU-landene skulle godkjenne CETA allerede på EUs handelsministermøte i Luxembourg førstkommende tirsdag. Nå er det helt i det blå hvordan dette møtet vil forløpe.

Saken fortsetter under annonsen

Fakta om frihandelsavtalen CETA

  • Canada og EU ble i 2014, etter fem år med forhandlinger, enige om en frihandelsavtale CETA.
  • Avtalen skulle etter planen ratifiseres av EU tirsdag neste uke og undertegnes 27. oktober, men den belgiske regionen Vallonia sa fredag nei til å gi Belgias regjering fullmakt til å undertegne den.
  • Ratifiseringen er av mange blitt sett som en generalprøve før den mer kontroversielle frihandelsavtalen TTIP, mellom EU og USA, som ennå ikke er ferdig forhandlet.
  • CETA vil avskaffe nesten all toll mellom EU og Canada, bortsett fra på landbruksprodukter. Canadiske selskaper vil dessuten få konkurrere om offentlige kontrakter i EU-landene.
  • Tilhengerne mener CETA vil øke handelen mellom EU og Canada med 20 prosent, eller 12 milliarder euro – 108 milliarder norske kroner – i året.
  • Motstanderne reagerer på at avtalen, i likhet med TTIP, vil gi private selskaper beskyttelse mot statlige reguleringer.
     
  • TTIP: HER KAN DU LESE MER OM HANDELSAVTALEN MELLOM USA OG EU 

Farlig presedens

Vanskene med å få vedtatt CETA har skapt uro for hvordan det skal gå i forhandlingene med britene. Spørsmålet er hvem EU egentlig skal klare å bli enige med når de ikke engang greier å banke igjennom en avtale med et så likesinnet land som Canada.

CETA var ment å bli selve mønsteret for EUs framtidige handelsavtaler. En svært moderne og progressiv avtale, mener tilhengerne.

For motstanderne er den derimot blitt et symbol på pengekreftenes makt over politikerne. Frykten er at avtalen skal gi internasjonale selskaper for stor innflytelse, og at den skal undergrave europeiske miljø- og helsestandarder.

– Følelser og forvirring

Kritikken mot TTIP, den nye handelsavtalen som EU og USA forhandler om, har vært enda kraftigere – og fulgt de samme linjene. Også disse forhandlingene står nå i fare for å strande.

Saken fortsetter under annonsen

EUs president Donald Tusk mener debatten om TTIP og CETA preges av følelser og forvirring. Ifølge ham er dette blitt et slags drivstoff for EU-skeptikere og radikalere.

– Det er opp til oss å avgjøre om vi skal bevare Europas posisjon som verdens sentrum for frihandel, advarte Tusk i en tale torsdag.

For å vinne støtte til avtalene må europeiske ledere vise at de er i stand til å forsvare Europas interesser, fastholdt han.

– Folk må vite at vi er i stand til å diktere våre egne betingelser, for frihandel må også bety rettferdig handel, sa Tusk.

Ingen kake

I talen kom Tusk også med en kraftig advarsel foran forhandlingene som nå venter med Storbritannia. Brexit står ikke eksplisitt på dagsordenen til toppmøtet i Brussel, men blir ubønnhørlig ett av temaene.

Ifølge Tusk er det nytteløst å håpe på en «myk» brexit.

Saken fortsetter under annonsen

– I mine øyne er «ingen brexit» det eneste reelle alternativet til en «hard brexit», sa Tusk.

– Den brutale sannheten er at brexit blir et tap for oss alle. Det vil ikke stå noen kaker på bordet. Ikke for noen. Det blir kun salt og eddik, sa han.