Sanner får NHO-refs for byråkratvekst
– Regjeringen føler åpenbart et behov for å pynte på tallene framfor å erkjenne at dette er et problem. At byråkrater flyttes fra et departement til en underliggende etat innebærer ikke at byråkratveksten har stanset opp, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia til NTB.
Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.
Vokser
Det er 3.121 flere ansatte i den sentrale statsforvaltningen i 2015 enn det var i 2009, viser en fersk rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT.
– Gjennom å opptre som markedsaktør ødelegger staten velfungerende markeder, kveler innovasjon og svekker norsk konkurranseevne, sier Haugli.
I sin kommentar til rapporten denne uka slo kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) fast at «byråkratveksten er bremset». Han viste til at den årlige veksten i antall ansatte i departementer og direktorater var lavere fra 2013 til 2015 enn i forrige stortingsperiode.
– Det blir litt rart å strekke linjalen og sammenligne to ulike tidsperioder slik statsråden gjør, sier Haugli.
Ulike tall
Med utgangspunkt i Difi-rapporten peker Abelia på at effekten er langt mindre når man korrigerer for flytting av funksjoner, altså at noe over 230 byråkrater er flyttet fra sentralforvaltningen til andre etater, regioner og distriktskontorer.
Der Sanner viser til en årlig vekst på 3,8 prosent i gjennomsnitt fra 2009 til 2013 og sammenligner med en årlig vekst på 0,5 prosent fra 2014 til 2015, mener Abelia det er riktigere å si at den årlige veksten var 1,8 prosent under de rødgrønnes siste periode og 1,1 prosent fra 2014 til 2015.
Ifølge Abelia burde Sanner minst ha kuttet 1.000 byråkratstillinger i stedet for å øke med 500, dersom man justerer antall ansatte basert på at statens inntekter har falt de siste to årene.
– Veksten er ekstra problematisk i en krevende omstillingsperiode for norsk næringsliv, sier Haugli.
Skuffet
NHO-foreningen er skuffet over Høyre og Frp, som gikk høyt på banen før valget i 2013 og lovet en slankere offentlig forvaltning samt kamp mot tidstyver.
– Vi er bekymret for at veksten i sentralforvaltningen hemmer markedsmuligheter, innovasjon og utviklingen av eksportorienterte teknologibedrifter, sier Haugli.
Som eksempel viser han til utviklingen av e-helseløsninger innen Helsedirektoratet samt at flere sykehus utnytter restkapasitet til bedriftshelsetjenester.
– Staten tar seg til rette og påtar seg stadig nye oppgaver, uten at regjeringen avklarer hvor grensen går for hva det offentlige skal gjøre. Tvert imot har Sanner og regjeringen i veldig liten grad grepet fatt i utviklingen, sier Haugli.