Nå vil lavprisselskapene samarbeide med nettverksselskapene.

Ryanair er i samtaler med Norwegian

Publisert: 13. januar 2016 kl 10.47
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Bjørn Kjos og Norwegian frir til Asias største lavprisselskap AirAsia. Nå vil han sende passasjerer fra Europa videre på deres ruter. Det skriver Dagens Næringsliv etter å ha overvært Skagen-konferansen hvor AirAsia også deltok.

– Dette er en perfekt match for oss, sier Kjos til avisen om det mulige samarbeidet.

Lenge så AirAsia ut til å være helt uslåelige innen lavprissegmentet, med lavere kostnader enn alle andre i bransjen. Men kanskje var det for godt til å være sant, for i januar 2015 slo uhellet til og et et selskapets fly styrtet i havet utenfor Indonesia. Siden den gang har akjseverdien på selskapet blitt mer enn halvert.

Ryaniar og easyJet vil også samarbeide 

Bakgrunnen for Kjos vennlige tone er at hans argeste konkurrenter Ryanair og easyJet også går svangre med planer om å samarbeide med rivalene. I en artikkel i Financial Times går det frem at lavprisselskapene ønsker å videresende passasjerene sin med de store selskapene, som British Airways og Lufthansa, sine langdistanseruter. Men Ryanair har også kontakt med Norwegian som allerede fly langdistanse over atlanteren. 

Det er i så fall snakk om en betydelig strategiendring for det som er Europas største flyselskap. De siste tiårene har Ryanair vært en formidabel konkurrent for de store selskapene som har slitt med de fallende prisene på flyseter som Ryanair har presset frem på korte ruter. 

– De sier at de aldri vil godta passasjerer fra oss, men det kommer de til å gjøre for vi kan gi dem passasjerer til 45 euro per sete. Skal de gjøre det selv koster det minst 150 euro per sete og de taper penger på det i dag, sier konsernsjef i Ryanair Michael O´Leary til Financial Times.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge avisen gjenstår det en del barrierer før O´Leary får det som han vil. Den vanskeligste hindringen skal visstnok være å enes om hvilket selskap som er ansvarlig dersom det skjer en forsinkelse.