Ampert mellom partene under olje-rettsakens første dag
Arbeidstakerforeningen Industri Energi (IE) gikk til sak mot arbeidsgivernes representanter i Norsk olje og gass (NOG) kort tid etter at forhandlingene om ny oljeserviceavtale brøt sammen. Partene står langt fra hverandre, blant annet i spørsmål om ulempetillegg og arbeidstakeres fleksibilitet.
Bruddet førte til at NOG inngikk forhandlinger og kom til en avtale med det konkurrerende arbeidstakerforbundet SAFE (YS), noe IE mener er et brudd på forhandlingsplikten.
SAFE godtok tilbudet IE avviste, noe IE-leder Leif Sande senere har omtalt som en "dumpingavtale".
Blant hovedargumentene til IE er at det først skal føres forhandlinger med det største forbundet, noe som har vært normen i tarifforhandlinger i Norge. IE, med sine omtrent 6500 medlemmer, er 10 ganger større enn SAFE.
De mener også at avtalen ligger utenfor frontfaget, beregnet av Oljeserviceavtalen 2014-2016, og at den derfor er tariffstridig.
Hvem brøt?
Noe av tvisten ligger også i at det foreligger to sprikende protokoller om hvem som brøt, og når forhandlingene ble brutt. Begge partene mener den andre brøt forhandlingene, som foregikk tidlig i juli.
IEs påstand er at NOGs avtale med SAFE er tariffstridig, og at NOG må «sørge for at det tariffstridige forholdet opphører» ved å tilby SAFE en ny avtale som er lik den de to partene involvert i søksmålet kommer frem til etter mekling. Industri Energi har tidligere sagt at manøveren fra NOG er et forsøk på å tvinge det største arbeidstakerforbundet innen oljeservice til å godta vilkår de ellers aldri ville gått med på. Saken kan gå til tvungen lønnsnemd, og det kan fort ende med at IE blir nødt til å godta vilkårene SAFE har sagt ja til.
Partene skal møtes hos Riksmekleren én uke etter at Arbeidsretten avsier sin dom, som er forventet å skje neste uke. IE mener også at NOG skal betale saksomkostninger.
– Det logiske er at avtalen til Safe må innrettes etter avtalen med Industri Energi, sa advokat for IE, Eyvind Mossige, i sin innledning.
– NOG har aldri hatt noen intensjon om å ikke forhandle med IE først, men de har gjort det tilnærmet umulig. Om IE vil sitte i førersetet, må de sette seg i førersetet, sa advokat for NOG, Kristine Ringstad Vartdal, under sin innledning.
Saken skal avsluttes i morgen, fredag 2. september. Dommen ventes i løpet av neste uke.
Dagens Perspektiv følger saken.