Regjeringen vil la kommunene gå til sak mot staten
Rent konkret foreslår regjeringen å gi kommunene rett til å bringe statlige vedtak inn for en domstol, også når vedtaket berører kommunen som offentlig forvaltningsorgan.
Det kan for eksempel gjelde i en sak der fylkesmannen har omgjort et kommunalt vedtak og kommunen vil bestride gyldigheten av omgjøringen.
– Vi flytter makt
I dag har en kommune som offentlig forvaltningsorgan normalt ikke mulighet til å klage på vedtak truffet av et annet forvaltningsorgan, og kan heller ikke reise søksmål om gyldigheten av et slikt vedtak.
Forslaget er en del av Sundvolden-erklæringen som ligger til grunn for Høyre/Frp-regjeringen og inngår i regjeringens løfte om å desentralisere makt og flytte den nærmere folk flest.
Muligheten til å få statlige avgjørelser prøvd av domstolene vil også kunne virke oppklarende for rettstilstanden og gi viktig veiledning i fremtidige saker, mener Sanner.
Svekker fylkesmennene
I forslaget, som er sendt på høring nå, tar regjeringen også til orde for å begrense adgangen statens klageinstans, som oftest fylkesmennene, har til å overprøve «det frie kommunale skjønnet», først og fremst vurderinger og valg de folkevalgte gjør.
Derimot ønsker regjeringen å opprettholde fylkesmennenes adgang til å overprøve kommunale vedtak.
– Kommunene kjenner de lokale forholdene best, og jeg har tillit til at de kan gjøre gode vurderinger i lokale saker, sier Sanner.