Regjeringen vil ha åpen publisering av forskningsresultater
– Åpen forskning står høyt på den forskningspolitiske dagsordenen i Europa. Sammen med blant andre Nederland og Storbritannia ønsker Norge å være blant landene som går i bresjen for å gjøre forskningsartikler gratis tilgjengelig for alle, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Arbeidsgruppens forslag til retningslinjer skal overleveres Kunnskapsdepartementet 15. juni. Deretter vil retningslinjene bli sendt på høring.
Arbeidsgruppen består av:
- Torkel Brekke (leder), professor i religionshistorie, Universitetet i Oslo
- Tove Klæboe Nilsen, forskningssjef, Helse Nord
- Petter Bae Brandtzæg, seniorforsker, SINTEF IKT
- Oddrun Samdal, professor i helsepsykologi, viserektor Universitetet i Bergen
- Margunn Aanestad, professor i informatikk, Universitetet i Oslo
- John-Arne Røttingen, divisjonsdirektør for smittevern, Folkehelseinstituttet, professor II, Universitetet i Oslo og Harvard School of Global Health/Harvard Global Health Institute.
Åpen tilgang (Open Access) til vitenskapelige artikler innebærer at leseren får gratis tilgang til artiklene via Internett. Forfatteren beholder opphavsretten til publikasjonen, men brukere har tillatelse til å lese, laste ned, kopiere, distribuere, skrive ut, søke i eller lenke til fullteksten uten å betale for det.
Flere miljøer har lenbge gått inn for dette, blant annet har FN-organisasjonen UNESCO som mål at forskningsartikler som er finansiert av det offentlige skal være gratis tilgjengelig for alle. Også Norsk Studentorganisasjon mener prinsipielt at all forskning som er helt eller delvis offentlig finansiert, skal være åpent tilgjengelig.
Kampen for såkalt Open Access har bredt om seg i hele verden. Arbeidet for å gjøre forskningen åpent tilgjengelig for alle via internett, er en reaksjon på at de tradisjonsrike, multinasjonale tidsskriftene krever stadig høyere lisensavgifter, skriver Forskning.no. Dette har ført til at tidsskriftene blir altfor dyre, særlig for forskere i fattige land og forskere ved små institusjoner i Norge.
Problemet med Open Access-løsninger er at man frykter for kvaliteten på den forskningen som publiseres. Kritikere mener kvalitetskontrollen kan svekkes, noe som igjen kan åpne for flere useriøse aktører, som kan være vanskelig for folk å skille fra den seriøse forskningen.