Klimaminister Vidar Helgesen vil ha klima som en del av EØS-avtalen. Regjeringen har dermed snudd i dette spørsmålet.

Foto
NTB Scanpix / Berit Roald

Regjeringen snur om klima

Publisert: 19. august 2016 kl 09.14
Oppdatert: 19. august 2016 kl 09.14

Det skriver Dagsavisen.

Klimaminister Vidar Helgesen vil ha klima som en del av EØS-avtalen. Samtidig gjør han det klart at dette verken vil innebære en utvidelse av avtalen eller mer kontroll fra ESA.

Tidligere gikk regjeringen inn for at det skulle forhandles en bilateral avtale med EU. Nå har den snudd, og velger altså i stedet å jobbe for at klimaregelverket skal forankres i EØS-avtalen.

– Da vi la frem stortingsmeldingen gikk arbeidet veldig fort. I forkant var det diskusjon om dette ville være EØS-relevant, og hvilken betydning det ville få. For å signalisere at dette ikke skal sees på som en EØS-forpliktelse, gikk vi inn for en bilateral avtale. Nå har vi jobbet mer med dette, og funnet ut at en bilateral avtale tar for lang tid, sier Helgesen til avisen.

Han mener Norge ikke kan vente helt til 20-tallet før en eventuell avtale er på plass, og har nå informert samtlige partier om at regjeringen vil komme til Stortinget med en ny melding.

– Dette er kun et spørsmål om hvilken teknisk løsning vi skal ha. Innholdet i avtalen med EU blir ikke påvirket av hvilken løsning vi velger, forklarer Helgesen til Dagsavisen.

Saken fortsetter under annonsen