Presset i sykehusstreiken øker dagen før tvungen mekling
Senest i går, mandag, trappet Akademikerne Helse opp sykehusstreiken, og det er varslet om en ytterligere opptrapping torsdag. Tirsdag la arbeidstakerorganisasjonen ytterligere press på Spekter gjennom nok et streikevarsel: fra og med mandag tas 20 ledere og leger ved Helse Bergen og St. Olavs Hospital ut i streik.
Dette er den åttende opptrappingen i det som har blitt historiens lengste sykehusstreik i Norge. Onsdag femte oktober går streiken inn i sin femte uke. Da møtes også partene til tvungen mekling hos riksmeklingsmannen.
– Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiver i forkant av morgendagens mekling. Akademikerne vil ha et kollektivt vern for den delen av legenes arbeidstid som strekker seg ut over Arbeidsmiljølovens grenser, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.
Spekter ønsker å beholde dagens avtaletekst, som åpner for å droppe de såkalte «rullerende» arbeids- og vaktplanene ved sykehusene. Legeforeningen og Spekter, på sin side, vil at denne typen planer låses fast i tariffavtalen.
Frøyland mener at det er en dyp tillitskrise mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i sykehus, og at denne har forverret seg for hver dag under streiken. Kun en forhandlingsløsning kan starte prosesser som gjenoppbygger denne tilliten, mener han. Samtidig avviser han at en tvungen lønnsnemd er en bærekraftig løsning på konflikten:
– Det vil ikke løse det grunnleggende problemet som konflikten er tuftet på. Konflikten flyttes da bare fra streiken til andre arenaer. Det er ingen tjent med. Sykehusene blir bedre når ledelsen og de ansatte trekker i samme retning. Jeg håper sykehusdirektørene reflekterer over hvordan vi kan skape et slikt samarbeidsklima i forkant av morgendagens mekling, sier Frøyland.
Akademikerne har i dag 595 medlemmer ved 15 sykehus i streik. Torsdag trappes streiken opp med 13 ledere ved Oslo universitetssykehus, mens ytterligere 20 leger går ut i streik ved Helse Bergen og St. Olavs Hospital på mandag. Da vil streiken altså omfatte 628 leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer, samfunnsvitere og tannleger.